Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо е опасно да напълнявате, ако вече сте отслабнали

09 октомври 2024, 18:30 часа

Поддържането на здравословно тегло и резултатите от отслабването е по-важна и отговорна задача, отколкото изглежда на пръв поглед.

Ако не сте успели да отслабнете до лятото, можете да започнете да отслабвате до Нова година. Сериозно, много хора буквално никога не излизат от омагьосания кръг: качват няколко излишни килограма - минават на строга диета – отслабват, за да празнуват, започват да ядат повече от преди - качват няколко излишни килограма отново - минавата на диета отново.

Животът в режим на постоянно сваляне на тегло може да бъде изтощителен. Въпреки това, има още една важна причина, поради която подобно действие може много да ви навреди.

Още: 5 стъпки, които трябва да предприемете тази вечер, за да отслабнете утре

 

Как се разграждат мастните клетки

Когато първо отслабвате интензивно и след това качвате килограмите обратно, попадате в капан.

Факт е, че човек с излишни килограми има проблеми не само заради големия обем мастна тъкан. При затлъстяването всяка клетка от мастната тъкан „се разболява“ и с течение на времето започва активно да произвежда съединения, които поддържат провъзпалителното настроение на имунната система. Този процес е изпълнен с доста сериозни последици: рискът от атеросклероза, диабет и преждевременно стареене се увеличава.

Още: Лекар: Яжте всеки ден тази ядка за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 7 октомври

И когато човек отслабне, нормалното функциониране на клетките на мастната тъкан не се възстановява светкавично. Те се нуждаят от време, за да изпълнят функциите си отново.

Трябва да имате предвид този момент всеки път, когато решите да отслабнете и да преминете на друга диета. Отслабването е сериозен процес и е много важно да положите всички усилия, за да запазите резултата.

В противен случай, постоянните колебания в теглото и непрекъснатото „отслабване и напълняване“ ще доведат до повишен риск от метаболитни заболявания и ще ускорят процеса на стареене.

 

Още: Тази напитка помага за отслабване, сваля захарта и забавя стареенето

Отслабнете без диета

Ето защо, съвременните диетолози все по-често казват, че ограниченията и забраните във времето не работят. Не можете да живеете на хляб и вода през целия си живот и след такива полугладни маратони вероятността да преядете и да станете по-дебели от всякога се увеличава значително.

Затова все повече експерти съветват да се съсредоточите върху последователни хранителни навици. Ключът към успеха е балансираното меню.

Няма нужда да демонизираме бързото хранене, пържените, мазните и сладките храни. Основното е да запомните чувството за пропорция. Наблегнете на пресни зеленчуци, плодове, боб и протеинови храни. От време на време си позволявайте любимите, макар и не толкова здравословни, храни в умерени количества.

Освен това, научете как да броите калориите правилно. Също така е важно да се отървем от някои навици, които ни пречат да свалим излишни килограми и развалят здравето ни.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес