Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако почистите черния дроб с масло и лимонов сок?

12 юли 2024, 17:33 часа

Народните средства са много популярни. Но е опасно да се използват такива методи без лекарска преценка. Ето защо прочистването на черния дроб с масло и лимон е вредно и какво всъщност помага.

„Методите на баба“ остават много популярни през двадесет и първи век. Те всъщност помагат на някои хора, но могат само да влошат нещата.

Не излизат отпадъци

"Най-популярният " народен метод за прочистване на черния дроб е използването на масло и лимонов сок. Количеството на съставките и начинът на приложение могат да се променят, но според прегледите на тези, които са били „пречистени“, от тях излизат много „токсини“ и тяхното благосъстояние се подобрява.

Всъщност „шлаките“ са парчета „сапун“, образувани в резултат на взаимодействието на масло, сок и храносмилателни ензими. И такова почистване може да ви прати в интензивно отделение, ако тялото не може да се справи с голяма доза масло и се появят жлъчни колики. В допълнение, този метод за прочистване на черния дроб може да причини гадене и диария.

Лимоновият сок също може да причини редица здравословни проблеми. Може да провокира обостряне при хора с гастрит и гастродуоденит.

С тези храни ще почистите черния дроб от токсините

Как да "почистите" черния дроб правилно?

Най-големият вътрешен човешки орган, черният дроб, има уникално свойство. Той знае как да се възстанови. Затова, всичко, което се иска от нас, е просто да му помогнем. Черният дроб не се нуждае от допълнителни методи за почистване.

За да помогнете на черния дроб да се възстанови, трябва да се откажете от алкохола, да включите повече зеленчуци и плодове в диетата си, да намалите количеството мазни, пържени и сладки храни и да наблюдавате телесното си тегло.

Популярността на методите за лечение на „баба“ е разбираема - това се прави от много поколения и някои хора наистина чувстват облекчение. Но някои рецепти може да са неефективни, докато други могат дори да причинят сериозна вреда на здравето.

Как да изчистим черния си дроб от токсини?

Тези традиционни методи също не работят

Например лекарят съветва да забравите за поставянето на растителни сокове в носа си, когато имате хрема - лесно можете да загубите обонянието си или да изгорите лигавиците си.

Содата бикарбонат също не действа при киселини. Да, ще облекчите пристъпа, но проблемът ще се върне отново - и киселините ще бъдат още по-лоши. В допълнение, литературата описва случаи на разкъсване на стомаха при прием на твърде много сода.

Също така е опасно да си предписвате „билки“ - някои билкови лекарства могат да променят свойствата на лекарствата. Например, жълтият кантарион може да намали ефективността на оралните контрацептиви, добавките с желязо, някои противотуморни и антивирусни лекарства и да засили ефекта на антидепресантите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес