Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е необходимо на вашето дете за детската градина?

07 ноември 2023, 11:22 часа

Необходимостта от обществено заведение за предучилищно отглеждане, социализация, образование и възпитание на децата става ясна още в далечната 1837 година, когато педагогът Фридрих Фрьобел открива в някогашна Тюрингия, днес Германия, първата в света детска градина. 45 години по-късно първата детска градина в България отваря врати в Свищов.

Учителят и книжовник Никола Живков е създателят ѝ. И макар в началото детските градини да са изпълнявали по-скоро подпомагаща родителите роля по отношение на отглеждане и социализация на децата, а не толкова изграждане на навици и умения във връзка с образованието, тяхната роля не е била по-малка и незначителна от днес.

Самата роля на детската градина като място за отглеждане на децата е от ключово значение, тъй като това позволява на родителите да се върнат на работните си места и да увеличат доходите и семейния си бюджет.

В Благоевград въвеждат електронен прием в детските градини

Какво е необходимо на вашето дете за детската градина по отношение на вещите?

Възможно е да има разлики по отношение на вещите, необходими в различните детски градини, като например могат да поискат от вас да надпишете дрехите с етикет с името на детето, но като цяло това са нещата, които ще трябва да закупите, когато се колебаете какво е необходимо на вашето дете за детска градина:

  • Дрехи, които следва да са съобразени със сезона, а чорапите, гащите и чорапогащниците следва да са повече особено ако детето е малко и все още съществува риск от изпускане. Резервни дрехи също е важно да има, тъй като намокряне при миене на ръцете, цапане по време на игра и прочие са напълно нормални и детето трябва да е подготвено. В дрехите включете и пижама.
  • По отношение на обувките ще трябват удобни за игра, като не пропускате и пантофки.
  • Ако говорим за дете в яслена група, памперсът е задължителен обикновено. Възможно е да е необходимо и гърне, тъй като приучават децата да го използват и това е част от уменията, които добиват.
  • Добре е да има и резервно спално бельо. Всичко се случва и предварителната подготовка ще ви спести много грижи.
  • Сред другите вещи, безспорно полезни, са четка и паста за зъбките, раница за багажа или за любимата играчка, сухи и мокри кърпи, гребен.
  • Ако имате въпроси относно разрешени, забранени и задължителни лични вещи, които да приготвите за детето, обърнете се към детската градина, която ще посещава. Възможно е да има допълнителни изисквания, които да важат за конкретната градина, а не за града или за всички държавни градинки, поради което подобен разговор ще ви бъде безспорно повече от полезен.

С вещите ще се справите, но се чувствате несигурни когато под какво е необходимо на вашето дете за детската градина се разбира какви документи? Помагаме веднага.

Кандидатстване за ясла и детска градина в София: кратък наръчник за родители

Какво е необходимо на вашето дете за детската градина по отношение на документите?

След като отпразнувате, че сте имали шанса детето ви да е прието в детска градина, ред е на подготовка на документите. Ето какво ви е нужно:

  • На място в детското заведение, където е прието детето, ще трябва да попълните заявление по образец.
  • Личните карти – вашата и на другия родител или на настойниците – оригинали.
  • Акт за раждане – оригинал.
  • Здравна карта на детето, което ще записвате в детската градина, която следва да е попълнена от личния му лекар.
  • Документ, удостоверяващ извършването на задължителни медицински изследвания и документ, удостоверяващ имунизациите – имунизационен паспорт. Ако детето е освободено от имунизации поради противопоказания, задължително се представя документ, че е освободено с протокол от РИОКОЗ. По отношение на медицинските изследвания се изискват изследване за патогенни бактерии и чревни паразити, които не трябва да бъдат по-стари от 15 дни преди деня, в който детето започва да посещава детска градина, както и кръвно изследване и изследване на урината, които се извършват не по-рано от 7 дни преди деня, в който детето започва да посещава детска градина.
  • Документи, с които родителят да удостовери, че отговаря на критерии К3 или К4 – трудово правоотношение или родител студен, които документи варират според това какъв точно е родителят – работи, в отпуск по майчинство, докторант, студент и т.н.

Ако се колебаете дали сте предоставили всичко, персоналът в градините със сигурност ще ви помогне.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес