Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви може да са причините за суха кожа?

14 септември 2022, 15:17 часа

Сухата, лющеща се или сърбяща кожа на лицето ви може да причини продължителен дискомфорт. Докато сухотата и лющенето обикновено са временни и могат да засегнат всички типове кожа на всяка възраст, въз основа на лекарски изследвания - това е най-често при хора с хронично суха или чувствителна кожа. Ако имате симптоми на суха кожа, препоръчваме да потърсите съвет от дерматолог преди всичко за най-добрите препоръки как да се справите със сухотата и да възстановите външния вид на хидратирана, здрава кожа.

Какво трябва да избягвате, когато имате суха или лющеща се кожа:

· Прекалено горещи душове или вани;

· Силни стягащи средства или тонери, лишаващи вашата кожа от естествената й влага;

· Прекомерно излагане на слънце или пестене на слънцезащитни продукти;

· Агресивен химически пилинг и ексфолианти;

· Прекомерно почистване с подсушаващи почистващи препарати или сапуни;

· Силно ароматизирани продукти за грижа за кожата, съдържащи изсушаващи алкохоли;

· Енергично търкане, прекомерно ексфолиране или надраскване на кожата;

Сухата кожа обикновено е свързвана с обелване или лющене. Това е така, защото хората със суха кожа произвеждат по-малко себум (естествени масла) от другите типове кожа - като нормална, комбинирана или мазна. Липсата на себум може да бъде по-забележима на лицето и да доведе до тен, който изглежда груб, люспест и матов. Тъй като този тип кожа произвежда по-малко мазнини, кожата остава без подходяща хидратация и защита от околната среда. Всъщност едно общо нещо, което повечето типове суха или чувствителна кожа имат, е нарушената кожна бариера. Когато тя е отслабена, позволява на влагата да избяга и потенциалните дразнители да навлязат в кожата.

Как да помогнем на кожата при слънчево изгаряне?

Най-честите фактори, които могат да повлияят на прекалено сухата кожа на лицето:

1) Силни сапуни или продукти за грижа за кожата - Продуктите за грижа за кожата, съдържащи силни химикали, често са в основата на сухата или лющеща се кожа на лицето ви. Това е особено вярно за някои такива на алкохолна основа, като агресивни тонери или стягащи средства, които могат да премахнат естествените мазнини от кожата ви и да доведат до повишена дехидратация или раздразнение. Това може да важи и за силно ароматизирани продукти, дезодориращи сапуни, парфюмирани сапуни и други продукти, съдържащи изсушаващи алкохолни съставки.

2) Външни фактори - Ако лющещата се кожа се появява сезонно, вие може да имате фактори на околната среда, от които да се влияете. Повишената сухота може да се появи на лицето ви, когато има промени в температурата или нивата на влажност. Общата липса на налична влага във въздуха може да повлияе на външния вид на кожата ви, на лицето или на която и да е част от тялото. За щастие, тези пристъпи на сезонна сухота обикновено са временни.

3) Съществуващо кожно заболяване - Сърбежът и сухата кожа са често срещащ се проблем с кожата при хора с хронични кожни заболявания, като - екзема и псориазис.

4) Някои лекарства - Възможно е някои лекарства също да допринесат за суха, лющеща се кожа на лицето ви. Ако имате симптоми на суха кожа в резултат на прием от някое  лекарство, консултирайте се с лекар за най-добрите възможности за лечение.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес