Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между моцарела, пармезан и чедър

24 февруари 2021, 14:18 часа

Надали има някой, който не е луд по разтопения, леко запечен кашкавал. Независимо дали става дума за пица, макарони или пиле, резултатът е все толкова апетитен. Макар в България да казваме кашкавал на почти всичко, моцарелата, пармезанът и чедърът всъщност са сирена. Каква обаче е разликата между трите?

Моцарелата е сирене, което не отлежава дълго и следователно е по-меко. Използва се най-вече в пици и салати. Доста е разтегливо и лесно се топи във фурната. Оригиналната моцарела по принцип е биволска, но по магазините най-често има краве.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ШАРДОНЕ, СОВИНЬОН БЛАН И МУСКАТ

От друга страна, пармезанът отлежава 3–8 месеца, което го прави малко твърд на текстура. Това е причината да се предимно в салати и върху паста. Пармезанът е добре известен с богатия си, леко горчив вкус и подобно на моцарелата произхожда от Италия.

Сиренето чедър произхожда от Съмърсет, Англия и е на възраст около 12-16 месеца. То е доста жълтеникаво на цвят и ронливо като текстура. Има остър вкус и е най-добре да се използва самостоятелно на скара или сандвичи.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес