Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да преминем успешно през Коледните пости

16 ноември 2023, 08:45 часа

По време на Коледните пости трябва да се въздържате от консумацията на животински продукти – мляко, млечни продукти и месо. Този пост не се счита за толкова строг, колкото Великия пост, тъй като православните християни могат да ядат риба и рибен хайвер.

Как се отразява временният отказ от животински продукти на Вашето здраве?

Коледният пост е един от четирите многодневни поста, той е доста дълъг. Той предшества празника Рождество Христово и се дава, за да могат вярващите да се подготвят и по-дълбоко да преживеят самото събитие Рождество Христово.

Още: Тези храни са задължителни по време на Коледните пости. Всеки трябва да ги знае!

Подготовката предполага външно въздържание от месни и млечни храни. Разрешени са само за бременни и болни хора. Най- важни са духовните упражнения – усърдна домашна молитва, посещение на богослужения, причастие и изповед.

Ако въздържанието от определени видове храна не е съчетано с молитва, то това по никакъв начин не е свързано с целта на християнския пост. Затова хората, които ще постят за първи път, не трябва да го свеждат само до диета.

По-рано беше съобщено, че постът е условно разделен на три части. През първия е най-лесно да го наблюдавате. Продължава от 15 ноември до 24 декември.

Какви храни са разрешени по време на пост?

Още: Коледни пости 2023 – ето какво трябва да знаете за тях

По време на Коледните пости можете да ядете зеленчуци и плодове, кисели краставички и конфитюри на тяхна основа, сушени плодове. Разрешени са ядки, билки, гъби и растително масло.

Печенето и тестените изделия също могат да се ядат, но трябва да са от постни продукти.

Какви продукти са забранени по време на пост?

Всички продукти от животински произход са забранени. На първо място, това е месо и месни продукти: колбаси, шунка, пушени меса. Както и мляко и млечни продукти: кефир, кисело мляко, заквасена сметана, сирена, извара, масло. И яйца.

Още: Никога не правете ТОВА, докато ПОСТИТЕ

Може ли да се пие алкохол?

Всякакъв алкохол е забранен, с изключение на виното. Можете да го пиете през почивните дни.

Хранителен календар

В сряда и петък вярващите трябва да спазват сухото хранене - могат да се ядат само храни, които не са термично обработени.

През останалите дни от седмицата е разрешена топла храна с растително масло. А през уикендите - риба и вино.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес