Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да познаете розовото биволско сърце на пазара?

06 септември 2023, 09:31 часа

Сортови характеристики

Доматът "биволско сърце" е отгледан от селекционери през 2003 г. и е включен в Държавния регистър на селекционните постижения. Сортът е средно късен (от поникване до прибиране на реколтата 125-130 дни), предназначен за засаждане на открито и под заслони, но в студените райони градинарите го засаждат в оранжерии. Този домат се препоръчва за отглеждане в цялата страна.

Растението е доста високо: в открита земя достига 130 см, в оранжерийни условия може да нарасне до 180 см, поради което се нуждае от опори.

Доматите са червени, гладки или оребрени, месести, сочни. Обикновено в първите две четки те са по-големи, отколкото в следващите. Но плодовете могат да се различават не само по размер: градинарите са забелязали, че първите домати са с форма на сърце, но следващите са доста заоблени.

Гигантският домат "Биволско сърце" - как да го отгледаме

При нормална грижа средното тегло на плода е до 250 g, но при благоприятни условия доматите в първите четки могат да достигнат 500 g или повече. Въпреки това, те се оценяват не само заради изключителния си размер, но и заради отличния си вкус - сладък, с лека киселинност. Добивът на сорта е 3-4 кг / кв.м, докато градинарите в оранжерии, според прегледите, успяват да получат до 10 кг плодове от храст.

Как да познаете розовото биволско сърце на пазара?

Доматите са розови или розово-малинови. Повърхността им е леко оребрена. Теглото на плода е средно 250-350 г. По форма са подобни на сърце със заострен връх или сплескано-конусовидна форма. Вкусът на доматите е сладък, с лека киселинност. Месото е сочно и месесто, ароматно, ярко розово на цвят. Използва се пресен, чудесен за консервиране на филийки, за сок.

Като цяло сортът се отличава с доста висока устойчивост на болести, но изисква добра грижа - не трябва да очаквате висок добив без подходяща селскостопанска технология.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес