Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гуарана: Свойства и необичайни употреби

01 ноември 2023, 18:15 часа

Гуараната, научно известна като Paullinia cupana, е катерливо растение, произхождащо от басейна на Амазонка в Южна Америка. Особено известно е със семената си, които от векове се използват от коренните общности в амазонската дъждовна гора. Тези семена са богати не само на кофеин, но съдържат и комбинация от други биоактивни съединения, което прави гуараната очарователно ботаническо растение с широк спектър от свойства и някои необичайни приложения.

Естествено повишаване на кофеина

Семената от гуарана са може би най-известни с високото си съдържание на кофеин, много по-високо от това в кафето на зърна. Този кофеин осигурява естествен енергиен тласък, което прави гуараната популярна съставка в енергийните напитки, хранителните добавки и дори в някои продукти за отслабване. Бавното освобождаване на кофеин в гуараната може да осигури продължително освобождаване на енергия, което я прави предпочитана за много хора пред нервното напрежение, свързано с бързата консумация на кофеин.

Антиоксидантна сила

Освен на кофеин, семената на гуарана са богати и на антиоксиданти като танини, теобромин и теофилин. Тези антиоксиданти спомагат за защитата на клетките от оксидативен стрес и могат да допринесат за здрава и функционираща имунна система. Някои проучвания показват, че антиоксидантите в гуараната могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания.

Здравословен заместител на кафето, подобрява концентрацията и паметта

Подобряване на когнитивните способности

Кофеинът в гуараната не само повишава физическата енергия, но и подпомага умствената бдителност и когнитивните функции. Той често се включва в ноотропни добавки за подобряване на паметта и фокуса. Бавното освобождаване на кофеин от гуарана може да помогне за поддържане на умствената яснота през целия ден.

Управление на теглото

Смята се, че гуараната помага за регулиране на теглото благодарение на термогенните си свойства. Кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма, да насърчи окисляването на мазнините и да потисне апетита. Тези ефекти са довели до включването на гуарана в някои добавки за отслабване.

Грижа за кожата

През последните години гуараната намери необичайно приложение в козметичната индустрия. Антиоксидантите, съдържащи се в семената на гуараната, могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждания, причинени от свободните радикали и UV лъчите. Някои козметични продукти вече включват екстракти от гуарана заради потенциалните им ползи срещу стареене и подмладяване на кожата.

Какво е гуарана и какви са нейните ползи и странични ефекти?

Традиционни употреби

Местните амазонски племена отдавна използват гуараната заради нейните стимулиращи и афродизиачни свойства. Те са приготвяли напитки и пасти на основата на гуарана за повишаване на издръжливостта и борба с умората по време на дълъг лов или племенни ритуали. Днес гуараната все още се включва в традиционните амазонски напитки и билкови лекарства.

Свойствата на гуараната надхвърлят обикновения източник на кофеин. Богатият набор от антиоксиданти, подобряващите когнитивните способности и потенциалните ползи за регулиране на теглото я правят универсална съставка. Въпреки че най-често се среща в енергийните напитки и хранителните добавки, уникалните свойства на гуараната проправят пътя и за иновативни приложения в козметиката и продуктите за грижа за кожата. Въпреки нарастващата си популярност, корените на гуараната в традиционната култура на Амазония ни напомнят за богатата история и значението на този забележителен растителен продукт.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес