Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да използваме масло от МЕНТА срещу пърхот

11 юли 2022, 16:00 часа

Пърхотът е проблем на голям брой хора по целия свят. Този козметичен проблем се проявява със сърбеж, лющене на кожата на главата, зачервяване и раздразнение. Вземането на навременни мерки при появата на пърхот е от голямо значение, за да се предотврати задълбочаването на проблема и по-нататъшните усложнения от него. При всички случаи това трябва да стане с подходящи и качествени продукти, които да облекчат симптомите и да подействат оздравително. 

Полезните свойства на ментовото масло

Наред с всички козметични и природни продукти, които оказват много добро въздействие при това състояние се нарежда и маслото от мента, което има редица полезни свойства и има широко приложение. Свежият му и приятен аромат се отразява много добре както на физическото така и на психическото здраве на човека. Според проучване, проведено през 2019 година ароматерапията с ментово масло оказва благотворен ефект при състояния на депресия, стрес, тревожност или раздразнение. То се използва много и при проблеми с храносмилателната система, като има свойството да облекчава подуването, раздразнението и възпалението, да успокоява раздразнената лигавица на стомаха, възстановяване естествената флора в червата и т.н.

5 бързи начина да придадете обем на косата си

Маслото от мента при пърхот

Маслото от мента със своите доказани противовъзпалителни и антибактериални свойства намира приложение и при редица кожни проблеми, какъвто е пърхота. При локална употреба то има  свойството да успокоява кожата, да намалява раздразнението, зачервяването, лющенето на кожата и сърбежа, като оставя чувство са свежест и чистота. Освен че намалява пърхота и потиска всички негови неприятни симптоми, маслото от мента има способността и да подхранва и успокоява скалпа, като така стимулира и растежа на косата. За да приложите тази терапия са ви необходими само няколко капки от масло от мента, които да добавите към избрано и предпочитано от вас базово масло. За целта можете да използвате бадемово масло, арганово масло, кокосово масло или друго по ваш избор. Получената смес трябва редовно да прилагате върху кожата на главата с леки масажиращи движения, като се стараете същевременно добре да го втривате в корените на косата. Така ще почистите скалпа, но и ще намалите раздразнението и сърбежа. По този начин, проникнало през кожата, маслото от мента значително ще подобри състоянието на скалпа, ще ви помогне да се преборите с пърхота и ще стимулира растежа на косата.

Освен под формата на маска, маслото от мента можете да добавите и към шампоана си за коса, за да може всеки път при миене на косата да усещате свежият му, охлаждащ и успокояващ ефект. Така кожата на главата ви ще бъде винаги добре подхранена и хидратирана.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес