Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алегория – помните ли какво беше това?

13 февруари 2024, 07:45 часа

Литературното средство, използвано  от творците за изразяване на големи и сложни идеи по достъпен начин, наречено алегория, позволява на писателите да създадат дистанция между себе си и проблемите, които обсъждат. Алегориите са подобни на метафорите, тъй като и двете илюстрират идея, като правят сравнение с нещо друго.

За какво се използва алегорията и видове алегория

Алегорията дава свобода и прикритие на автора да говори за теми, противоречиви идеи, за които би било твърде опасно, за да се говори открито. Различните алегории преследват и други различни цели. Често са сравнявани с метафорите. Алегорията  обаче е разказ, който използва символи за представяне на абстрактни понятия, докато метафората директно сравнява две неща, за да създаде ново значение. И алегорията, и метафората използват символизъм, но алегориите включват по-разширен и сложен набор от символи и често са структурирани като цялостен разказ.

Още: Индийски учен реши санскритски пъзел на 2500 години

  • Библейска алегория – позовава се на теми от Библията и често изследва борбата между доброто и злото.
  • Съвременна алегория включва много случаи на явление, наречено „алегореза“, което се отнася до тълкуването на произведения като алегорични, без те непременно да са предвидени по този начин.
  • Басните също могат да се разглеждат като алегория. Басните на Езоп са алегория под формата на поучителни уроци – истории, от които учат децата се учат кое поведение е правилно и кое – грешно, какво да ценят и как да подредят приоритетите в живота си. Примери за кратки алегории с нравоучителен и възпитателен характер са не само басните, но и притчите и параболите.
  • Алегориите са изцяло символично произведение, което означава, че всичко в историята - герои, събития и места – е предназначено да изобразява абстрактна идея.
  • В елементарната си форма алегорията се изчерпва с разтълкуването на конкретния образ, а при по-сложните си форми на преносния смисъл, вложен в разказаните или в изобразените прояви, от които могат да бъдат извлечени общозначими изводи. В такива случаи алегорията  бива съчетана с възпитателни похвати и с нравоучителни внушения.

Произход на думата алегория

Алегория има гръцки произход и от гръцки език означава говоря публично. Етимологията е следната:  средноанглийски език (от XII до края на XV в.) allegorie, от латински – allegoria, от древногръцки - ἀλληγορία.

Въпреки че значението на думата е свързано с реч и говор, алегорията далеч не присъства само в речта и може да се съдържа и в изобразителното изкуство, скулптурата и други изкуства. Алегория се използва като средство за експресия в много форми на изкуството: в живописта по време на Възраждането, в скулптурата и т.н.

Още: Как правописните грешки превърнаха двама украинци в милиардери

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес