Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 вида риби, които ПО-ДОБРЕ да не консумирате

12 октомври 2021, 19:01 часа

Безспорно, рибата е хранителен продукт, който е изключително полезен за  човешкото здраве. Рибата е позната и като отлична диетична храна, която има в състава си протеини, мазнини и въглехидрати, дава на организма нужните киселини и микроелементи.

Всъщност, нещата не стоят точно така. Дори и на практика полезната риба може да се превърне в  заплаха за здравето.

Ето видовете риби, които не е добре да консумират или поне да е в минимални количества.

1.            Скумрия

Скумрията, която обожаваме да консумираме пушена или осолена, никак не е здравословна риба.

Скумрията е хищна риба и често в тялото ѝ се намира живак - елемент, който е животозастрашаващ. Той попада в рибата от морската вода, която е  била замърсена с индустриални емисии. Ако обичате тази риба, не я консумирайте повече от един път в месеца. Избягвайте вече да я включвате в списъка си за пазаруване, когато е на промоция, особено ако е пушена или маринована. 

3. Костур

Костурът също е спорно полезен. Диетолозите го смята за лидер на отровните риби, тъй като точно той има най-голямо съдържание на живак.

На бременните жени е строго забранено да го консумират, както и на децата. Здрав възрастен може да си позволи максимум 100 грама на месец.

4. Змиорка

Хората я предпочитат пържена, опушена и маринована, а ястията от нея са доста скъпи.

За съжаление змиорката лесно да поглъща промишлени и селскостопански отпадъци, попаднали във водата, сред които и  живак.

5. Акула

Филето от акула е притегателно ястие в морските ресторанти. То не съдържа кости, много е вкусно и хранително. Ястията от акула са истински деликатес, защото се изисква специфично приготвяне.

Не викайте сервитьора, за да си го поръчате. Този хищник, също абсорбира голямо количество живак в тъканите си, а това оказва пагубен ефект върху здравето на този, който го включва в менюто си.

6. Див лаврак

Тъй като обикновено има високо съдържание на живак в месото, тази риба не се предлага дори и за здрави възрастни хора.

7. Риба меч

Нежният вкус, ситните кости и лесното приготвяне са малка част от причините, заради които този морски обитател е високо ценен от по целия свят.

Тъй като тази риба е рядка и струва скъпо и в много ресторанти я заменят с по-вредната акула.

8. Риба тон

Тази риба също крие в себе си много живак. Освен това, често се развъжда в специални ферми, където в храната има много хормони и антибиотици. Ако е хваната в естествен водоизточник, няма проблем, но това е почти невъзможно днес.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес