Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 октомври - какъв празник е утре, какви традиции и обичаи се спразват

07 октомври 2024, 20:25 часа

Спроред православния календар на 8 октомври е денят, в който се почита паметта на света преподобна Пелагия и на Свети Игнатий Старозагорски.

История на празника

Света Пелагия е християнска светица, живяла през 4 век. Животът й е пълен с примери за дълбока вяра, покаяние и благочестив живот. Пелагия идва от Антиохия, където била известна със своята красота и богатство. Но след среща с християнски учител и осъзнаване на илюзорността на земните блага, тя решава да промени живота си. Пелагия се отказала от светските удоволствия и станала монахиня, избирайки пътя на аскетизма и служенето на Бога.

7 октомври - какъв празник е утре, какви традиции и обичаи се спазват

След призованието си Пелагия прекарва много време в молитва и пост. Тя се отличавала с голямо милосърдие и добри дела, помагайки на бедните и нуждаещите се. Нейният живот стана пример за мнозина, търсещи да следват Христос.

Църквата почита и паметта на Св. Игнатий Старозагорски, който е роден в Стара Загора в края на 18 век. Той бил послушник в Рилския манастир в продължение на 6 години. Но след като турците убили баща му и заставили майка му и двете му сестри да приемат мохамеданството, Игнатий отишъл в Букурещ. От там решил да замине за Света гора. Но близо край Шумен той бил нападнат от турски разбойници.

За да се спаси, те го заставили да приеме мохамеданството. Игнатий го направил, за да се спаси, но след това горчиво се покаял. Той решил да изкупи греха си със служба в Атон. От там той заминал в Цариград, облечен с турски дрехи. Пристигайки там, той публично хвърлил чалмата и я стъпкал, заявявайки, че Господ е най-големият съдия. Заради постъпката си Григорий бил обесен.  Монасите от Атон откупили тленните му останки и го погребали в Света гора, след което на гроба му започнали да се случват чудеса.  

Гадания, традиции и обичаи, свързани с празника

Ако на този ден мишките копаят дупки на топло място, задава се студена зима. Ако се чува звук, издаван от кълвач - скоро ще падне слана. Ако облаците се носят ниско, ще става по-студено.

На жените е забранено да прекарват много време пред огледалото, защото в противен случай това може да доведе до проблеми в личния живот. В този ден не можете да режете клони на дървета. Нашите предци са вярвали, че в тях живеят души, които ще останат без защита, ако дървото бъде повредено. Тогава хармонията в семейството ще бъде нарушена.

На този ден беше обичайно да се извадят зимни дрехи от гардероба и да се види дали имат нужда от поправка. Особено внимание се е обръщало на дупките в джобовете, защото предците ни са смятали, че заради тях парите „изтичат“.

Какъв църковен празник е на 3 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес