Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че пералнята ви ще се развали много скоро

07 октомври 2024, 21:19 часа

За съжаление нито един уред у дома не може да издържи вечно. И пералнята не е изключение. Важно е да разпознаете навреме признаците за необходимост от смяна на старата перална машина с нова, за да избегнете неочаквано наводняване или повреда. Това са признаците, които издават, че вашата перална машина ще се развали много скоро.

Силни вибрации и прекомерен шум

Ако чуете, че вашата пералня започва да вибрира прекомерно или да издава прекомерен шум по време на работа или може дори да се мести от място на място, това е причина за безпокойство. Това може да означава, че лагер, амортисьор или други важни части са се повредили. Много е важно възможно най-скоро да се направи диагностика на уреда от специалист. В този случай обаче е твърде рано за паника. Уверете се, че няма изтичане на вода от тръбите. 

Защо немските домакини слагат кестени в пералнята?

След пране дрехите са мръсни и миришат лошо

Ако забележите, че след пране дрехите ви не миришат свежо, а по-скоро остават мръсни, това може да означава няколко проблема:

  • Филтърът е запушен - поради това нормалното оттичане на водата е невъзможно, така че възниква прекомерен растеж на бактерии;
  • Нагревателният елемент е счупен - така че водата не се загрява до необходимата температура, поради което качеството на изпиране намалява;
  • Помпата е счупена - не може напълно да изпомпва мръсна вода, което причинява неприятна миризма;
  • Маншетите на люка са износени - водата попада в резервоара, причинявайки появата на гъбички и мухъл.

Ако пералнята е закупена твърде отдавна, може би вече е време за обмисляне покупката на нов уред. Дори и да няма видими повреди, старата пералня може да се развали по всяко време. Освен това по-старите модели обикновено консумират повече енергия и вода и следователно не са икономични.

За дългия живот на пералнята е важно да се избягва претоварване. Един от основните параметри е допустимото натоварване. Много купувачи пренебрегват този индикатор и след това претоварват барабана - това е неприемливо. Колко килограма пране могат да бъдат заредени в барабана - информацията обикновено е посочена на самия уред, както и в техническите спецификации.

Претоварването на барабана е опасно поради няколко причини:

  • Повишено натоварване на амортисьорите. Те намаляват вибрациите при въртене на барабана. Ако превишите допустимото тегло, може да срещнете не само повишени вибрации на оборудването по време на предене, но и необходимост от бърза смяна на амортисьорите.
  • Ускорено износване и последващо разрушаване на лагери и задвижващи ремъци, ако има такива.
  • Лошо изпиране. Ефективността на машината е гарантирана чрез поддържане на подходящо тегло на прането. Ако сложите повече дрехи от допустимото, някои от тях може да останат мръсни след пране.

7 остарели навика за пране, които съсипват пералнята и дрехите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес