Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел за конфликта в Близкия изток: Решението е взаимно признаване

07 октомври 2024, 21:37 часа • 624 прочитания

"Трябва да се търси мир там, където сега има омраза, да се създадат връзки между двете държави, които от години се борят за една земя“. Това заяви върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Жозеп Борел пред Европейския парламент във връзка с първата годишнина от смъртоносната атака на палестинската ислямистка организация „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври.

„Няма друго решение, освен да я споделят, да преминат от взаимно отрицание към взаимно признаване“, каза Борел и окачестви разпокъсаната палестинска територия като „архипелаг“, предаде БТА.

"Задачата на Европейския съюз е да даде надежда за мир в Близкия изток," посочи Борел. Той призова за мир в Близкия изток, но и за мир сред хората, които живеят „в границите на незаконно окупираните територии“.

Още: Лидерът на опозицията в Израел обвини Нетаняху, че е знаел за 7 октомври, но не сторил нищо

"Израел да не се държи като терористите"

„Няма нищо по-извратено от това да се иска смъртта на едно човешко същество заради това, че принадлежи към даден народ или общност. Не трябва Израел, която е демократична държава, да се държи подобно на терористични организации като „Хамас“ и „Хизбула“, подчерта Борел.

В начлото на речта си пред Европейския парламент Борел прочете декларацията, която беше представена по-рано тази сутрин във връзка с годишнината от атаките. Той определи нападението от 7 октомври 2023 г. като терористична атака „срещу народ, който е изстрадал толкова много“ и отново призова за безусловното освобождаване на всички заложници.

Още: Нова Атлантическа харта, съюз срещу Иран и мирна Газа: Сюжет как да се поправят грешките на Израел

„Израел не може да гледа към бъдещето си, ако не направи достатъчно, за да не се повтори никога повече 7 октомври“, каза Борел, но напомни и за тежката хуманитарна криза в ивицата Газа, както и за военните действия в северната част на страната, които станаха причина „за изселването милиони ливанци и около 60 000 израелци от домовете им“.

Не изтичат европари към "Хамас"

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността отрече обвиненията на председателя на групата „Патриоти за Европа“ в Европейския парламент Жордан Бардела, че с европейски фондове се пълнят касите на „Хамас“.

„След терористичното нападение е взето решение да се направи одит къде отиват европейските фондове. Представеният доклад показа, че няма никаква следа европейски средства да стигат до „Хамас“, каза Борел и призова Бардела до утре да предостави доказателства за твърденията си или да ги оттегли.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес