Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искате дълъг живот? Експерт препоръчва този навик

07 октомври 2024, 20:30 часа

Доброто хранене, движението, силните социални контакти - има много съставки, които допринасят за здравословния начин на живот, който може да ви помогне да живеете дълго. 

Един навик, който задължително трябва да усвоите, за да се радвате на дълголетие и здраве: Повечето от нас вече знаят колко важен е сънят за доброто здраве - но въпреки това повече от една трета от възрастните спят по-малко от препоръчителните 7 часа, а 10 до 15% от тях страдат от хронично безсъние. Когато не давате приоритет на съня си, ускорявате темпото на стареене, изсмуквате енергията от всеки аспект на живота си и буквално унищожавате мозъка си.

Как сънят влияе на дълголетието?

Още: 6 тайни на дълголетието: прости правила за добро здраве

Съществуват много начини, по които сънят влияе благоприятно на здравето ви и дори може да помогне за удължаване на живота ви:

Сърдечно здраве. Липсата на постоянен качествен сън увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и други заболявания. По време на определени етапи на съня стресът върху сърцето намалява, тъй като сърдечният ритъм се забавя, кръвното налягане се понижава и дишането се изравнява. Без качествен сън сърцето не получава тази важна почивка.

Имунитет. Ако сте забелязали, че сте по-податливи на настинки, когато не спите достатъчно, вече сте усетили как сънят влияе на имунитета. Докато спите, организмът ви произвежда определени протеини и антитела, които ви предпазват от болести. Без достатъчно качествен сън организмът ви става по-уязвим. Хроничната липса на сън също може да предизвика възпаление.

Тегло. Много по-трудно е да се намали или дори да се поддържа теглото без постоянен сън. Хормоните, които влияят на глада и ситостта, са свързани със съня, така че може да се чувствате по-гладни, когато не сте спали достатъчно. Освен това, когато не сме спали добре, сме склонни да желаем храни с високо съдържание на калории и въглехидрати, тъй като тялото ни търси бързата енергия, която тези храни осигуряват. Лошият сън също може да повлияе неблагоприятно на метаболизма.

Още: Рецепта за дълголетие: Кои навици ви помагат да живеете по-дълго

Хормони като грелин и лептин ви подтикват да посягате към сладки закуски, създавайки предпоставки за инсулинова резистентност.

Освен това, постоянното лишаване от сън засилва възпаленията в организма, което изостря почти всички възможни здравословни проблеми и допринася за развитието на инсулинова резистентност, диабет и рак.

Навици за по-добър сън (и дълъг живот)

1. Опитайте се да заспивате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Помислете за най-ранния час, в който трябва да станете, пребройте 7-8 часа назад и определете този час като време за лягане. Останете последователни, дори и през почивните дни - това ще помогне на организма ви да се чувства сънлив и бодър в подходящите моменти.

Още: Тайната на дълголетието на японките: Ето какво ядат на закуска

2. Направете си рутинна процедура, която да изпълнявате всяка вечер преди лягане. Да бъде кратка и лесна, например вана или душ, слушане на тиха музика, четене на книга, съставяне на списък със задачи за следващия ден - две или три релаксиращи неща, които правите в един и същи ред и по едно и също време всяка вечер.

3. Направете спалнята си възможно най-тъмна и хладна, или носете маска за сън.

4. Използвайте леглото си само за сън и секс. Избягвайте да скролвате на телефона си, да работите или да правите други неща там. Това тренира мозъка ви да свързва леглото ви с предназначението му, а не с изпращането на съобщения и гледането на TikTok.

5. Откажете се от кофеина следобяд и избягвайте алкохола преди лягане, тъй като и двете могат да нарушат съня.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес