Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кой получи Националната награда за живопис "Захарий Зограф" в Самоков

07 октомври 2024, 23:00 часа • 410 прочитания

Греди Асса получи Националната награда за живопис „Захарий Зограф” на церемония в художествена галерия “Проф. Васил Захариев” в Самоков. Много граждани и дейци на културата се събраха в галерията за връчването на наградата. Гости на церемонията бяха Снежана Йовева – директор на Държавния културен институт към Министерство на външните работи, г-жа Бисера Йосифова – изпълнителен директор на НДФ „13 века България”.

Председателят на журито проф. Аксиния Джурова представи аргументите за номинацията.

,,Проф. Греди Асса е многопластов художник Характерни за стила му са символизмът и интензивността на цветовете, енергията и скоростта на контраста.”

Проф. Джурова обърна специално внимание на картината, която остава във фонда на Община Самоков, съобразно статута на наградата. Тя акцентира върху нежността и ефирността с топъл блясък на седеф, които се излъчват от платното. Председателят на журито разказа за творческия път на наградения творец. Проф. Асса е сред основателите на групата за авангардно изкуство „Градът” и заедно с другите художници от групата реализират редица изложби, а през 1989 г, основават своя едноименна галерия, която е и първата българска частна галерия, управлявана от художници.

„За мен е изключително удоволствие да връча днес статуетката на един голям творец и човек! Националната награда „Захарий Зограф” е най-значимото отличие и най-високото признание за съвременните български художници! За град с история, в чиито нишки здраво е вплетена живописта, Самоков заслужава да връчва тази награда. За нас, като институция, това е наш дълг към историята и почит към изконните ценности, които трябва да съхраним.” – каза в словото си кметът инж. Ангел Джоргов. Той връчи на художника почетна грамота, статуетка с образа на Захарий Зограф и парична премия в размер на 4 000 лв.

Проф. Асса получи поздравителни адреси от министъра на културата Найден Тодоров и от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов. Специален поздрав за сътрудничеството с проф. Асса, като изпълнителен директор на НДФ „13 века България”, бе отправен от директора, колектива и учениците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.

На церемонията бяха наградени и призьорите от Националния конкурс за детска рисунка, който се провежда в рамките на Националната награда. В него могат да участват деца и ученици от 4 години до 15 години, разделени в три групи.

Според статута на Националния детски конкурс, рисунките на отличените малки художници също са подредени в изложба. В подкрепа на детския конкурс тази година Национален дарителски фонд „13 века България”дари 1300 лв. за закупуване на материали за рисуване. На трето място при най-малките се класира Валентина Дякова. Второ място зае Бориса Ганева, а първи в категорията е Димитър Николов, който получи и специалната награда на галерия „Ретро Арт”. Във възрастова група 7 -10 години на трето място се класира Емануела Каракашева. Втора е Елеонора Благоева, която получи и специалната награда на галерия „Масларски”. Победител в групата е Камен Вътов. При децата 11 – 15 години третото място е за Ивон Даменлиева. Втора е Лиа Бонева и победител е Калина Крумова.

Със специалната награда в националния конкурс за детска рисунка бе удостоена Мария Гергинова. Наградата на Съюза на българските художници получи Теодор Бужев.

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България” поднесе дарение на Исторически музей – Самоков за попълване на художествения фонд на музея.

След церемонията проф. Греди Асса, проф. Джурова и гости поднесоха цветя на паметника на Захарий Зограф.

Още: В Самоков ще се проведат Международните Цар-Шишманови дни

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес