Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 убедителни причини защо плачът е здравословен и защо да плачете два пъти седмично

09 февруари 2024, 18:37 часа

В съвременното общество плачът не е приет. Но напразно: това е много полезно за психическото здраве. Желанието за плач възниква, когато определена ситуация предизвиква силни отрицателни или положителни емоции. Но много хора се сдържат, поради което не могат да се отърват от емоционалното си състояние своевременно. Това е грешен подход, тъй като е необходимо редовно да изразявате емоции.

Колко често трябва да плачете, за да се чувствате добре?

Някои хора трябва да плачат веднъж седмично, за да се успокоят, други трябва да плачат всеки месец. Трети плачат усилено веднъж на няколко години и се чувстват страхотно. Някои психолози смятат, че трябва да леете сълзи поне два пъти седмично. Но защо си мислят така?

Някои убедителни причини, поради които си струва да плачете

1. Плачът помага за възстановяване на емоционалния баланс.

Желанието за плач възниква или от силна радост, или от страх, безпокойство или пренапрежение. Във всеки случай човекът е изваден от емоционален баланс. Но благодарение на изливането на чувствата можете да се възстановите след няколко минути.

2. Сълзите насищат тялото с хормони

Когато човек плаче, тялото му произвежда ендорфин и окситоцин. Те мигновено подобряват вашето психологическо състояние. Става по-лесно да оцелеете в стресова ситуация, да се отървете от безпокойството и да постигнете морален баланс.

3. Когато плачеш, всичко лошо излиза от тялото ти

Заедно със сълзите токсините излизат от човешкото тяло. Ето защо, благодарение на плача, можете не само да се отървете от стреса, но и да пречистите тялото си.

Какви са ползите от плача?

4. Използвайки сълзи, можете да привлечете вниманието на близките към проблема.

Ако другите не забелязват вашите проблеми, тогава можете да плачете, за да им дадете SOS сигнал. Близки хора ще започнат да ви успокояват и да питат какво се е случило. Това е идеална възможност да обсъдите всички проблеми, възникнали във връзката.

5. Плачът ви спасява от безсъние

Ако човек е постоянно в състояние на стрес и не може да спи, тогава абсолютно не е необходимо да купувате успокоителни. Всичко, което трябва да направите, е да си поплачете. Само пет минути проливане на сълзи ще облекчат стреса и ще премахнат тежкото бреме от душата ви. Ще се изненадате колко бързо ще заспите след плач.

6. С помощта на сълзите можете да разберете, че е време да промените живота си.

Ако искате да плачете не няколко пъти седмично, а почти всеки ден, това е лош знак. Така тялото сигнализира, че постоянно живеете в състояние на стрес и ситуацията трябва да се промени. Плачът възниква, защото психиката не може да издържи на такъв външен натиск и е принудена самостоятелно да „отпусне“ човека, за да не полудее. Ето защо, ако постоянно искате да роните сълзи, това е знак, че животът е тръгнал по грешен път.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес