Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седем души са арестувани за купуване на гласове (СНИМКИ)

03 октомври 2024, 12:13 часа • 574 прочитания

Седем души са арестувани за купуване на гласове. Това е резултатът от полицейските спецоперациите на територията на областите Варна, Сливен, Пазарджик и Разград, става ясно от съобщение на МВР. Освен за купуване на гласове в хода на операциите са арестувани за различни по характер престъпления. 

Разкрити ли са схемите във Варна?

Три ареста са осъществени в рамките на провеждаща се във Варненска област спецоперация срещу нарушения на политическите права на гражданите. 

Операцията в морската столица стартира в ранните часове на днешния ден. Действията са предприети и на базата на придобита информация за опит за влияние на вота чрез опрощаване на дългове или предоставяне на дърва за огрев.

В рамките на операцията до момента са проверени 11 търговски обекта, за които са получени данни, че съхраняват списъци с лица и записани определени суми срещу тях (в Любен Каравелово, Изворско, Блъсково, Житница). Иззети са общо 26 тетрадки и тефтери с отбелязани имена и парични суми. Инспекции са извършени в 51 заложни къщи. ОЩЕ: Шкварек: Щом хората не ходят да гласуват, значи понасят добре купуването на гласове

Дървата за огрев и връзката им с купения вот в Сливен

При идентични действия на територията на област Сливен са задържани други трима души. Там са намерени са над 35 куб. метра дърва за огрев, като служителите на реда работят за установяване на евентуална съпричастност към схеми за предоставяне на дърва срещу упражняване на вот.

В рамките на спецоперацията в Сливенска област се проверяват също търговски обекти и заложни къщи за евентуално опрощаване на дълг или версия срещу вот. 

Имотни облаги и гласуването в Пазарджик

В хода на спецоперацията на ОДМВР-Пазарджик, съвместно със служители на РУ-Панагюрище, е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68–годишна местна жителка. Процесуалните действия са предприети след получен сигнал за предлагане на имотни облаги на граждани срещу упражняване на право на глас в полза на определена политическа партия. При претърсването от дома са иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции. Жената е задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Превенция срещу купения вот в Разград

В рамките на спецоперацията на територията на Разградска област са проверени множество заложни къщи, кредитни институции и търговски обекти. Само в с. Осенец служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ са инспектирали три офиса за бързи кредити, заложна къща и три търговски обекта. Осъществен е обход на териториите на селата Ясеновец, Балкански, Дряновец, Вазово, Подайва и градовете Исперих и Кубрат, извършени са проверки на игрални зали, заложни къщи, бензиностанции и смесени магазини. Проведени са превантивни беседи с лица, за които е придобита информация, че извършват лихварска дейност, утвърдили се местни лидери на обособени общности, които под някаква форма имат възможност да оказват влияние при упражняване правото на глас, както и със служители в йерархична зависимост с оглед установяване на данни за опит за налагане на т.н. корпоративен вот. ОЩЕ: Спецакция срещу купуването на гласове в страната, има задържани (СНИМКИ)

Арестуваха издирван от Интерпол

Междувременно в хода на операцията във Варна е задържан и чужденец, обявен за издирване с червен бюлетин от Интерпол.

В областта полицейски служители извършват проверки на водачи на моторни превозни средства за употреба на алкохол и наркотични вещества. Задържани към момента са 15 души, образувани са 3 бързи производства, издирени са трима човека. Сред арестуваните са и трима мъже, за които е установено, че се занимават с разпространение на наркотици.

Девет души са задържани в рамките на полицейските действия, реализирани на територията на ОДМВР-Добрич. Част от тях са задържани за наркотици.

При претърсване на частен имот на територията на областния град полицаите открили гладкоцевна пушка калибър 16 и патрондаш с поставени общо 18 ловни патрона. По случая е образувано досъдебно производство. Незаконно присъединяване към електропреносната мрежа е установено при проверка на таванско помещение в жилищен блок в Добрич, обитаван от 50-годишен мъж. По случая е образувано досъдебно производство. Полицейски екип се е отзовал и на сигнал за възникнал скандал в апартамент в областния град.

Междувременно в хода на операцията в областта са проверени са общо 326 моторни превозни средства и 431 водачи и пътници.

В хода на полицейските действия в област Разград е установен и обявен за общодържавно издирване. На изградените 11 КПП-та, съвместно с екипи на жандармерията, са проверени близо 300 превозни средства. За различни нарушения по ЗДвП на шофьорите са съставени 72 акта и фиша.

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес