Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ръст на нарушителите, шофиращи в бус лентите в София

07 декември 2023, 07:53 часа • 1461 прочитания

От началото на тази година са наказали над 400 водача, шофирали в бус лентата, определена само за МПС-та на линии на масовия градски транспорт. В сравнение с миналата година се вижда лек ръст с около 4 пъти. За миналата година тези нарушения са около 100. Такава информация изнесе пред БНТ началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Николай Крушарски. 

По думите му това се дължи на контролът от страна на органите на реда - както физическия чрез екипи на място, така и чрез камерите на Столична община. Установените нарушения на Столична община се изпращат към Пътна полиция по електронен път, след което оттам установяват собственика на автомобила и той се санкционира в с 50 лв. 

Специално за тези глоби има доста голяма събираемост - тя се пише в момента, в който се установи самият нарушител, получава фиша и има 7 дневен срок, каза още комисар Крушарски. 

Той обясни, че от началото на годината са установени над 280 хил. нарушения за превишена скорост на територията на София и малките населени места включващи в Столична община. В сравнение с 2022 г. има сериозен ръст заради засиления контрол на Пътна полиция - този ръст е над 100 000 нарушения повече, каза още той.

ОЩЕ: Само за денонощие: Хванаха два пъти надрусан шофьор да кара кола

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес