Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Частни охранители бият: На едни вземат лиценза, на други - не

19 септември 2024, 12:27 часа • 1023 прочитания

Не са установени нарушения по Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) по случая с пребито момче в района на "Кайт бар" на къмпинг "Градина". В случая, приятел на жертвата разказа, че охранителят е работил за фирма "Делта гард", а самото заведение потвърди, че е имало такъв инцидент. Впоследствие от МВР казаха, че въпросният охранител бил действащ полицай и срещу него има криминално разследване.

Още: Охранител от "Делта гард" преби младеж на Черноморието

Че нямало установени нарушения по ЗЧОД казва служебният МВР министър Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос, зададен от депутата от ПП-ДБ Стела Николова. Съответно, Илков добавя, че няма причини лицензът за охрана на "Делта гард" да бъде отнет заради този случай: Жилетки на "Делта гард" има навсякъде: Прокуратурата не знае охранител ли е, полицай ли е побойникът от Черноморието

Припомняме, че "Делта гард" вече се сблъска с отнемане на лиценз, обаче Върховният административен съд ѝ го върна. Компанията нашумя със сагата "Осемте джуджета": ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Същевременно Илков казва, че лицензът на друга оранителна компания бил отнет на 13 май, 2024 година. Става въпрос за "Спартак Секюрити", която от 2017 година е с друго име - "Топ Секюрити Груп" АД.

Иначе за 7 месеца – от 1 януари до началото на август 2024 година, МВР има информация за 27 случая, при които охранители от частни фирми за "упражнили насилие" срещу граждани.

Източник: Народно събрание

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес