Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров: Кристиян Бойков не е действал сам

23 юли 2019, 19:40 часа • 6236 прочитания

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че Кристиян Бойков е единственият извършител на компютърното престъпление, вече имаме достатъчно основание да считаме, че той не е сам. Той е изпълнителят, но в никакъв случай не е сам. Има поръчител и подбудител“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Днес служители на ГДБОП влязоха в офиса на фирма TAD Group, в която работи обвиняемият за кибератаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков. „Претърсването се извършва с разрешение на съда. Целта е да бъде установено наличие на доказателство за престъпна дейност“, обясни Цацаров.

Според него самата фирма трудно може да бъде подозирана в престъпна дейност.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви още, че разследващите разполагат с доказателства за това, че три дни преди изтичането на базите данни от НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях. Прокуратурата има и доказателства, които доказват неговото авторство на имейлите, изпратени до някои медии.

„Това е негово дело, но в момента търсим доказателства и аз съм сигурен, че ще успеем да ги намерим, за съпричастност и на други лица“, обясни главният прокурор.

Сотир Цацаров потвърди информацията, че неговото ЕГН, както и тези на премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски са били търсени от хакера, но подчерта, че не знае защо. „От доказателствата по делото е ясно, че са били събрание в един файл, наречен „Търсене за Бивол“. Проблемът не е в това, а в изтеглянето на цялата база данни, целите, за които е реализирано, както и фактът, че не малка част от базата данни все още е разполагаема от извършителя, който до момента е единствен обвиняем“, коментира главният прокурор.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес