Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако си под домашен арест, минават четири дни, преди да ти сложат електронна гривна

01 ноември 2018, 17:05 часа • 14490 прочитания

Използването на електронна гривна срещу хора с присъда е една от темите, които перманентно става актуална в България. Сега повод за това има, поради публикувана за обществено обсъждане "Инструкция за взаимодействие на структурите на МВР и Главна дирекция на "Изпълнение на наказанията", която касае случаите на домашен арест и пробация.

В инструкцията, която е съобразена със Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража, се посочва, че при домашен арест началникът на областната служба "Изпълнение на наказанията" (ОСИН) издава заповед за прилагане на електронно наблюдение в срок от три дни след получаване на съдебен акт за домашен арест. Тази заповед се издава на основание преценка на началника на съответното районно управление на МВР – той преценява трябва ли "прилагане на радиочестотно електронно наблюдение". А самата гривна се поставя в срок от 24 часа след като началникът на ОСИН е уведомил съответните органи, включително наблюдаващия прокурор и съда, но 24 часа след като е издал заповедта за прилагане на електронно наблюдение!

Друг интересен момент – ако съдът е постановил електронно наблюдение, но "няма техническа възможност за това", съответният началник на ОСИН уведомява писмено съда и съответния прокурор отново в тридневен срок.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес