Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

23 млн. лв. за МВР от правителството отиват за коледни бонуси

09 декември 2020, 15:12 часа • 11477 прочитания

Министерският съвет отпусна днес, 9 декември, 28 млн. лв. допълнително за МВР, а министър Христо Терзийски даде специална пресконференция, за да каже, че 5 млн. лв. от тях са предназначени за закупуване на специализирана техника за Медицинския институт на МВР. А останалите 23 млн. лв. отиват за коледни бонуси на служителите на министерството.

По думите му от 23-те млн. лв. ще бъдат направени разчети, за да се дадат такива финансови стимули за служителите на МВР, за да посрещнат празниците с между 400 и 500 лв. допълнително.

"Средствата ще бъдат за всички служители на Министерството, които работят на първа линия в борбата с пандемията. Това е крачка, която правителството и държавното ръководство прави, за да покаже, че оценява дейността на служителите на МВР. Те изпълняват и редица функции, които не са свойствени на Министерството за справянето в тази ситуация като съдействието на здравните органи и на РЗИ“, допълни той, цитиран от Агенция "Фокус".

"5 млн. лв. от тях (от отпуснатите 28 млн. лв.) са предназначени за закупуване на специализирана техника за Медицинския институт на МВР. Имаме изградени CОVID отделения за лежащо болни служители на МВР. В момента в болницата има и граждани, които не са от МВР", посочи министърът и добави: "Това решение беше взето, за да се обнови апаратурата и да се повиши капацитетът на болницата, която работи в сферата на здравеопазването".

Терзийски направи и отчет на свършеното от полицаите до момента по несвойствени задачи, свързани с коронавируса.

"От началото на въвеждането на новите мерки имаме 3200 досъдебни производства за нарушаване на карантина. От 13 март досега има 661 присъди. Системата за правоохрана и правоприлагане работи. От тези 661 присъди, 99% наказанията са пробация и глоба, а имаме и две присъди с ефективно лишаване от свобода – едната е от съда в Пловдив, а другата – в Русе",  посочи министърът.

"Над 25 000 акта са съставени по Закона за здравето, а десетки хиляди са предупредителните протоколи. В София имаме задържано едни лице снощи, но това е за неизпълнение на полицейско разпореждане. Искам да подчертая, че се вижда повишаване на дисциплината от страна на гражданите, защото в момента имаме над 45 000 лица под карантина, а нарушенията са изключително малко – констатираме по едно – две на ден. Има дисциплина", каза още Терзийски.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес