Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седмица на съвременното руско кино в София

13 юли 2014, 09:18 часа • 48396 прочитания

За щастие този път нямаше фанфари и политически речи по повод  годишнината на руско-българските дипломатически отношения.

135-те  години дипломация между двете страни се отбеляза със Седмица на съвременното руско кино в София.

От 11 до 15 юли в Дома на киното ще бъдат показани седем  филма от различни жанрове и за всяка възраст на съвременни руски творци от няколко поколения: криминалната драма „Майорът”, детският „Страната на добрите деца”, филмът катастрофа „Метро”, фентъзито „Приказка. Има.”, спортният „Шампиони”, приключенският „Куриер от РАЯ”, комедията „Кококо”.

За целта от Москва пристигнаха известни актьори и  - забележете! – нито един чиновник.

На 11 юли се проведе пресконференция. На нея присъстваха актьорите: Борис Невзоров, Евгени Воскресенски, Денис Шведов, Яна Троянова,Екатерина Шпица, Михаил Горевой и Екатерина Федулова.

За жалост, навярно поради отсъствието на режисьори, продуценти, сценаристи и други, разговорът в по-голямата си част имаше личен и емоционален характер.

За Actualno гостите отговориха на два въпроса – за сериалите и комерсиалното кино, както и кое прави един филм качествен.

По първата тема стана ясно, че руските артисти единодушно са фенове на американските сериали, макар и да виждат определен напредък в качеството на техните телевизионни филми. При нас, наред с американските, по-голяма част от аудиторията е фен на турските сериали. Каквото дават, това гледаме.

По темата за качеството се разбра, че и там, както и тук, въпросът опира до пари, хора и пак пари. Но като че ли в Русия все пак, независимо от несравнимите с нас /в полза на Русия, разбира се/ бюджети, по-важното остава отношението към работата, както на артиста, така и на обществото.

Успях да гледам първия филм – „Майор” на Юри Биков.  Разгърната бе темата за корупцията в руската милиция . През образа на главния герой бе показан опитът му да преодолее падението в името на честта и правдата. Опит за геройство, увенчан с пълен крах.  Подобна драма има не само във филма, но и в живота, с който сме свикнали. Това вече е тъжно. Харесвам друг тип филми, но този също си заслужава.

Отпускарският сезон започна.  За останалите в столицата тази седмица има възможност безплатно да гледат руско кино. Ако им е интересно.

 

 

 

Биляна Бозинарева
Биляна Бозинарева Отговорен редактор
Новините днес