Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великодушието на Путин: Дава на руснаците да откупят до 1000 замразени от Запада долара

08 ноември 2023, 19:40 часа • 18646 прочитания

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подписа указ, според който замразени активи на чуждестранни инвеститори в Русия могат да бъдат използвани разменна монета за откупуване на блокирани в чужбина руски активи.

Детайлите

В указа на Путин има тънкости - той определя процедура за продажба на чужди държавни ценни книжа, които са купени от руснаци, но са замразени, като "валутата" за откупуването им са средства, блокирани от Русия в сметки тип "С". Има и горна граница - до 100 000 рубли. В момента 1 щатски долар се разменя за около 92 рубли - т.е. става въпрос за малко над 1000 долара! Това ясно подсказва размерът на блокираните западни активи в Русия, с който може да се играе на откуп - неособено голям.

Още: Русия предлага кокошка за кон: Дайте ни замразените пари и ще ви върнем вашите замразени

Условията за търгове за съответните сделки ще се определят от Руската правителствена комисия за контрол на чуждестранните инвестиции.

Указът влиза в сила от датата на подписването му.

По-рано руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че към днешна дата повече от 3 500 000 руски граждани имат блокирани активи на запад на стойност 1,5 трилиона рубли, пише контролираната от Кремъл руска информационна агенция ТАСС.

Украйна иска да се конфискуват замразени руски активи, ЕС смята, че е незаконно

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес