Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студенти издигнаха пропалестински лагер в ирландския Trinity College

04 май 2024, 14:37 часа • 1832 прочитания

Студенти от Тринити Колидж в Дъблин, протестиращи срещу войната на Израел в Газа, издигнаха палатков лагер, което принуди университета да ограничи днес достъпа до кампуса и да затвори изложбата Book of Kells, една от най-големите туристически забележителности на Ирландия, предава Reuters

Лагерът беше издигнат късно в петък, след като Съюзът на студентите от Тринити Колидж заяви, че е бил глобен с 214 000 евро от университета за финансовите загуби, причинени от протести през последните месеци, които се провеждат не само във връзка с войната в Газа.

ОЩЕ: Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Председателят на Съюза Ласло Молнарфия публикува вчера в социалната мрежаа Х снимка на струпани пейки пред входа на сградата, където се провежда изложбата Book of Kells. Тя представлява илюстративен ръкопис, написан от келтски монаси около 800 г., посочва Reuters.

Снимка: Getty Images

„Изложбата Book of Kells вече е затворена за неопределено време“, написа Молнарфия.

Тринити Колидж обяви, че е ограничил достъпа до кампуса за студенти, служители и местни жители, за да гарантира сигурността и че сградата, в която е изложбата Book of Kells, ще бъде затворена в събота.

Подобно на исканията на студентските протести, обхванали висшите училища в САЩ, протестиращите в Тринити Колидж настояват най-старият университет в Ирландия да скъса връзките си с израелскит университети и с компании, които поддържат отношения с Израел.

ОЩЕ: Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Протести в университети на други места има и в Австралия и Канада.

В изявление миналата седмица ръководителят на университета Линда Дойл заяви, че Тринити Колидж преразглежда инвестициите си в портфолио от компании и че решенията дали да работят с израелски се вземат от отделните академици.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес