Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случи с инвестицията на Tesla в биткойн?

01 февруари 2023, 13:02 часа • 3613 прочитания

Tesla продължава да притежава известно количество биткойн, но събитията през последните близо 2 години се разминават с първоначалните планове на производителя на електрически автомобили.

Tesla отчита загуба от обезценка за 2022 година в размер на 204 млн. долара върху притежанията си от биткойн, сочат отчети, подадени до финансовия регулатор в САЩ.

Загубата е компенсирана от печалба в размер на 64 млн. долара, произлизаща от търговия с най-популярната криптовалута, което прави нетната загуба на Tesla от биткойн 140 млн. долара.

Tesla инвестира 1.5 млрд. долара в биткойн през първото тримесечие на 2021 година, посочвайки, че вярва в дълголетието на криптовалутата, предава TechCrunch.

Тогава компанията посочи, че биткойн е чудесно средство за съхранение на пари в брой, достъпът, до които е моментален, като освен това осигурява по-добра възвращаемост от инвестицията спрямо традиционните централни банки.

След първоначалната инвестиция, Tesla бързо намали позицията си с 10%, изкарвайки бързи 101 млн. долара.

През март 2021 година, изпълнителният директор на компанията Илон Мъск посочи, че ще започне да приема биткойн като платежно средство за закупуването на превозни средства с марката Tesla. Няколко седмици по-късно, Мъск и Tesla се отказаха от тези намерения, изразявайки притеснения относно големите количества енергия, необходими за копаенето/добиването на биткойн. В последствие цената на криптовалутата се срина.

През миналата година, след като цената на биткойн започна да намалява, Tesla продаде 75% от биткойн притежанията си и използва средствата за да закупи фиатна валута.

Понастоящем автомобилният производител притежава около биткойн на стойност около 184 млн. долара, като е възможно да ги държи в очакване на скок в цената.

Пазарът на криптовалути преживя драматичен спад през последната година. Цената на биткойн към момента на подготвяне на материала се движи на ниво от близо 23 000 долара, което е с около 66% по-ниска стойност спрямо историческия ценови връх на виртуалната валута от близо 69 000 долара.

Въпреки че загуби около половината от стойността си, някои експерти смятат, че криптовалутата е останала устойчива и може да поскъпне, особено след като инвеститорите предпочитат да гравитират около по-традиционни и зрели валути на пазара, като биткойн и етер, изплашени от катаклизмите на пазара като цяло.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес