Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потушават на ръка горящи полета в Бургаско

27 август 2023, 15:17 часа • 1594 прочитания

Огнеборци, горски служители и доброволци продължават да потушават тлеещи огнища от пожара край граничното село Белеврен. 

Теренът е трудно достъпен и се работи на ръка, съобщава кметът на община Средец Иван Жабов.

"След огледа, който направиха служители на Държавно горско стопанство и пожарникари от Бургас се установи, че има още малки главни, които се разпалват. Това са тлеещи огнища от вчера, те се претупват на ръка, защото заради трудния терен няма как да влезе пожарна и да се изгаси с вода. Затова всичко се работи на ръка", казва Жабов пред БНР-Бургас.

Още: Стотици арестувани в Гърция за причиняване на пожари

По думите му има достатъчно хора – близо 50 души отново са на място и се борят за овладяване на огъня. По първоначални данни са изгорели около 300 декара общинска гора.

Пожарът бе локализиран снощи, а пожарникари останаха да дежурят на място, за да не се възпламенят нови огнища от вятъра.

"Пожарът беше по едно дере, което е край селото в много трудно проходима местността. Имаше и тежкотоварна машина, която правеше просеки, за да могат пожарните автомобили да влязат на мястото", посочи Жабов.

Пожарът е тлеел и вчера се е възпламенил заради силния вятър. Опасност за населението на село Белеврен няма, успокои кметът.

Още: Къща горя в столичния квартал "Филиповци"

Локализиран е и пожарът между селата Росен и Равна гора. Изгасени са и другите два пожара, които горяха, съответно на гарата в Карнобат и в руенското село Трънак.

Рискът от пожари остава много висок и през следващите дни, припомнят пожарникарите.

Европа продължава борбата със смъртоносните горски пожари

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес