Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бургас показва съпричастност към заболелите от „болестта на сините устни“

03 май 2019, 16:49 часа • 1613 прочитания

Световния ден на пулмоналната хипертония ще бъде отбелязана в Бургас. На 5 май сгради в различни градове ще светят в синьо от 20.00 до 23.00 часа. Поводът за това е, че коварното заболяването се нарича още „болестта на сините устни“.

Кампанията "Дари дъх" има за цел да привлече вниманието и по този начин да помогне на хората с „невидимата болест”. Синята светлина показва съпричастността към техните проблеми. Болни споделят, че с такова заболяване се живее трудно. То оказва въздействието върху качеството на живот не само на заболелите, но и на техните близки хора. Наложително е пациентите да бъдат информирани за ефектите на последиците от заболяването и клиничните симптоми, които влияят дори на емоционалния аспект на живота.

Лечението е скъпо и включва интравенозна терапия, но все още няма ефективни лекарства, които да се справят успешно с болестта.

„Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България.”, казва Наталия Маева, председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”.

Един от начините за съпричастност с болните е обществото да покаже, че техните проблеми не са невидими. Освен сградата на общината в Бургас, в синьо ще светят общините в Стара Загора и Пловдив, екомузеят в Русе, Фестивалният комплекс във Варна и параклисът „Св. Георги Победоносец“ в Плевен.

 

 

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес