Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болните и възрастните хора със специални потребности ще получат нов вид грижа

04 юли 2019, 13:53 часа • 1711 прочитания

Медицинска грижа по домовете, е новата социална услуга, която ще бъде факт от есента в Бургас. Тя е предназначена за самотни хора, които имат здравословни проблеми или възрастни с увреждания. Очаква се в следващия етап да бъдат обслужвани не само граждани на Бургас, но и на много други градове в страната.

"Досега предлагахме на възрастните и болните поотделно социална и здравна услуга. Сега ще им осигурим една обща социално-здравна патронаж на услуга, и то у дома. Защото много от тези хора дори не могат да излизат навън. С тази подобрена интегрирана услуга, вече ще можем да им помагаме с хранене, почистване, лечение, рехабилитация в техния дом. Предвиждаме да назначим в екипа и психолог, тъй като в много от случаите тези самотни хора са с депресия, тъгуват по своите деца и внуци", каза кметът Димитър Николов при представяне на проекта. На срещата в Бургас присъстваха зам.-министърът на Социалното министерство Зорница Русинова и зам.-кмета на общината д-р Лорис Мануелян.

„С тази програма за пръв път ще тестваме и новия Закон за социалните услуги. Ресурсът на ОПРЧР, по която се финансира и бургаският проект, ще бъде увеличен със 70 % през следващия програмен период“, допълни зам.-министър Русинова.

Нуждаещите се от подобна грижа в Бургас са 241 души, на възраст над 65 години. За тях ще се грижат 15 домашни санитари, 10 медицински сестри, социален работник,  рехабилитатори, психолог, шофьор, координатор.

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес