Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световен ден на психичното здраве

10 октомври 2014, 11:11 часа • 46372 прочитания

Всяка година на 10 октомври се отбелязва Световният ден за психично здраве. Той се провежда с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) с цел информираност на обществото за проблемите на психическото здраве.

За първи път Денят е отбелязан през 1992 година.

По данни на СЗО всеки четвърти човек на планетата страда от психично разстройство. А тези от тях, които не получават квалифицирана помощ е много висок. Най-разпространените разстройства днес са – синдромът на хроничната умора, депресията, неврастенията и истерията.

През тази година СЗО темата на Световния ден на психичното здраве е „Животът с шизофрения”.

Повечето случаи на това заболяване се подлагат на лечение и хората могат да водят пълноценен живот, както и да бъдат интегрирани в обществото. 26 млн. души в света са шизофреници.

Болестта съкращава живота на болния и е една от водещите причина за инвалидност в света. Почти 50% от болните от шизофрения не получават необходимото им лечение и помощ, а 90% от тях живеят в развиващите се страни.

Рискът от развитие на шизофрения е особено висок в младежка възраст – тогава той е 3-4 пъти по-висок, отколкото в друга възраст. Между 10-19 години са повечето случаи на поява на заболяването, като при момчетата рискът е 1,5 пъти по-висок, отколкото при момичетата.

За шизофренията са характерни бълнуването – погрешни и много устойчиви убеждения, които са аномални. При заболяването са разпространени и слуховите халюцинации – възприемането на несъществуващи звуци, възможни са и зрителни и тактилни халюцинации.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес