Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорден спад в раждаемостта в САЩ

16 май 2019, 10:00 часа • 6525 прочитания

Раждаемостта в САЩ е паднала до рекордно ниски нива през 2018 година, а броят на ражданията намалява за четвърта година подред, пише американското издание Washington Examiner.

Според доклада на Националния център за здравна статистика на САЩ, общият коефициент на раждаемост на страната или средният брой на децата, които жената би трябвало да роди през живота си, като се има предвид текущата раждаемост, достигна рекордно ниско ниво от 1.73, което е спад от 2%. Това е под прага за поддържане на сегашните нива на населението, 2.1 деца за всяка майка, допълва агенция Фокус.

В същото време броят на ражданията е намалял до 3,788,235, което е спад от 2% и най-нисък през 32 години.

Данните, публикувани на 15 май, показват, че САЩ, които някога са се радвали на необичайно висока плодовитост за богата страна, все повече приличат на Япония и богатите страни в Европа, които отдавна имат ниска раждаемост и в някои случаи на загубено население. Нивата на раждаемост в САЩ сега са под нивото на заместване за едно десетилетие, след спад, който съвпадна с финансовата криза.

Демографът на Института Брукингс Уилям Фрей заяви, че причината може да са последните икономически тенденции. „По-младите ни граждани все още се борят с Голямата рецесия, а много хора в двадесетте си години имаха късен старт“, каза той.

„Това може да не е толкова ужасно, колкото изглежда - каза Фрей - Дългосрочният проблем е с младите хора“.

Най-рязък спад в ражданията има сред младежите на възраст между 15 и 19 години, които са родили 179 607 деца, което е спад с 9%. Въпреки, че раждането на тийнейджъри все още е сравнително високо в САЩ в сравнение с други страни, то през последните години рязко е спаднало, а изследователите на тенденцията го приписват по-голямо въздържание и по-голяма употреба на контрол на раждаемостта.

Ниската раждаемост до някаква степен се компенсира от повечето раждания сред жените на възраст 40 до 44 години, които са нараснали с 2% до 117,339. Раждаемостта в тази възрастова група постепенно нараства от 1982 г. насам.

„По-късно може да има известно нарастване на плодовитостта при жените през 30-те и началото на 40-те години, но това не е права линия и не знаем дали ще продължи да се понижава“, каза Фрей.

Според него, работната сила и младежкото население продължават да нарастват много постепенно, САЩ трябва да инвестират повече ресурси в по-младото население, защото „ние ще станем много зависими от възрастта на тези млади хора“.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес