Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volvo тества нова система за магнитна навигация на автомобили-роботи

13 март 2014, 09:25 часа • 3737 прочитания

Много автомобилни компании работят върху създаването на собствени технологии за самоуправляеми автомобили-роботи, способни да се придвижват по пътищата без участието на човек-водач. Една от последните разработки в тази насока принадлежи на Volvo и е свързана със създаването и тестването на нова система за ориентиране по време на път с помощта на малки постоянни магнити, вградени директно в пътното платно.

Тази система ще позволи на автомобилите да запазват зададената посока на движение дори и при най-сложните условия и места, където не са на разположение други средства за навигация.

Изпитанията на системата за магнитна ориентация се провели на полигона до Гьотеборг, Швеция. Там в най-скоро време ще стартира мащабно изследване с участието на 100 автомобили-роботи Volvo, които ще трябва да се придвижват в градски условия.

В основата на системата стоят феритови магнити с размери 40 на 15 милиметра, монтирани на дълбочина 200 милиметра под повърхността на пътното платно. Самият автомобил разполага с няколко магнитни датчици, които лесно и безпогрешно регистрират наличието на магнити в широк диапазон на скоростта на движение.

Междувременно специална компютърна система, получаваща сигнали от магнитните датчици, изчислява с достатъчно голяма точност местоположението на автомобила.

„Надеждното и точно определяне на положението на автомобила е първата и най-важна задача при реализирането на всяка програма за роботи-автомобили. Камерите не могат да работят при плътна мъгла или дъжд, пътното платно може да е покрито със слой лед или сняг, а GPS системата не работи в тунели и в условия на плътно градско застрояване“, разказва Джонас Екмарк, специалист по безопасност на движението към Volvo Car Group. Той пояснява, че магнитите работят, независимо от външните условия, като магнитният път позволява определянето на точното разположение на автомобила при допустима грешка до 10 сантиметра.

Според специалиста, феритовите постоянни магнити са надеждно и относително евтино решение за навигация на автомобили-роботи. Те не се нуждаят от допълнителна инфраструктура, а датчиците, монтирани на автомобилите, също са достатъчно прости и евтини, допълва Екмарк.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес