Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да пишеш статуси като Слави Трифонов - 4 техники за напреднали

29 август 2022, 09:39 часа • 13818 прочитания

Може би ще кажеш, че не би могло да ти се наложи да пишеш статуси като него и ти се струва прекалено невероятно например да спечелиш изборите. Но да не забравяме, че и колкото и невероятно да е, самият Трифонов ги спечели преди малко повече от година; събитие, от което насетне вече всичко го броим за възможно.

Затова, да приемем, че може да трябва да пишеш статуси по същия начин като лидера на "Има такъв народ" - има чалъм и се учи лесно. Вероятно така: 

Назад към 2001-ва

Първо, върни се в годините на хумора от около 2001-ва, а и преди това. Това няма да ти е много трудно - пускай "Комиците", шоуто на Рачков и т.н. Там не са мръднали, но не им и трябва, тъй като залезът на телевизията съвпада с демографската криза, изглежда ще гледате едни и същи смешки до пенсия, никой няма интерес да ги подновява, заради едни мижави нови поколения.

Сещай се за стария хумор: това бяха времена, в която например се появяваше актьор със забрадка на кокили и някой му казваше: "Скачаш ли бабо-инфлацийо?", а бабата инфлация отвръщаше нещо от рода на: "Днес кокили - утре пожарна стълба!". Като се обиграеш с подобни лафове и започнеш да ги шиеш от сутрин до вечер, вече си готов: навлязъл си в анахроничния хумор, достатъчно е, за да продължиш нататък. 

Ирония-хипербола

Като се обиграеш с изтъркани смешки, научи и изтърканата ирония. И в решаващия момент, когато някой те атакува политически, изпадни в едно пренавинтено иронично оправдание с максимални хиперболи. Например: като ти кажат, че заради теб няма държава вече две години, пиши нещо от рода на:

"Заради мен, Слави Трифонов, няма държава. Освен всичко заради мен дойде войната в Русия, аз съм виновен за това да има инфлация. Също, в лабораторията на ТВ7/8 изобретихме коронавируса, лично аз го направих, Тошко Йорданов помагаше малко. Аз съм също виновен за лагерите през комунизма, аз организирах прехода и после аз сложих Бойко Борисов на власт. На мен се дължат Виетнамската война, още на 1 годинка в Плевен я предизвиках. А кой взриви двете кули? Мисля, че е ясно кой - аз, Слави Трифонов".

Кажи нещо от Сун Дзъ

Не е необходимо да си експерт по дълбинни философски препратки - никой няма да ги разбере. Вместо това се фиксирай върху два-три източника на афоризми и ги ползвай до откат. Примерно научи пет лафа от "Изкуството на войната" на Сун Дзъ, добави още три от "Владетелят" на Макиавели и накрая хвърли една лопата изречения от Линкълн: така ше постигнеш добър както исторически, така и континентален обхват. 

Под всяко нещо, което казваш - подпиши се

Накрая, каквото и да кажеш, не забравяй да се подпишеш, за повече легитимност на пледоарията. Ей така стои най-добре:

(Твоето име), български гражданин. 

Така е добре; заспа. 

 

Автор: Георги Петров

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес