Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предизборният шопинг започва отгоре надолу - като вмирисването при рибата

04 октомври 2024, 08:38 часа • 619 прочитания

Купуването на гласове се превръща в нещо обичайно за България. Но не защото българинът е тъп или поне не само по тази причина. По-сериозната е в това, че компетентните органи си затварят очите и у нас мащабните схеми се осветяват само частично. Или правят някакви показни акции - доста избирателно, съдейки по последната, при която се стигна до задържане на депутат и отнемане на имунитет. Напълно случайно този депутат е от опонентите на Делян Пеевски.

А когато се изнасят данни с други имена, градове и дори конкретни суми, нито има задържани, нито са проверени, нито каквото и да било.

Хората, които се занимават с избори, много добре знаят къде кой "работи". Знаят и какви пари се предлагат за глас. Разбира се, тези неща трудно се доказват. Особено ако никой няма желание да доказва, да съди и да търси справедливост. Затова и акциите по купуване на гласове завършват със задържане само на дребни риби, вероятно с по-слаба политическа протекция.

Само вижте прякорите на дилърите, които Ивайло Мирчев изнесе и които разкешват по регионите: Коча, Пръча, Квазимодото, Ушака, Психото, Питона, Бургията, Нафтата... Цялата галерия звучи като филм на ужасите. И не само звучи - тя е точно това.

Още: "Памперса", "Трите хикса" и "Семката": Още разкрития за конкретните купувачи на гласове на Делян Пеевски?

Но тези хора далеч не са същността на проблема. Същността е в това, че някой им дава едрите пари, с които те да действат в регионите си. Този "някой" е известен както на МВР, така и на своите политически конкуренти. И тук вече става интересно. Защото битката ще е вече за всеки глас, особено в местата, в които Пеевски тепърва ще търси влияние.

Все по-отчетливо се вижда, че Борисов е застрашеният. Неслучайно той си трае, не громи врага от екрана, не раздава акъл на колегите си и не се снима в героични пози. Разликата от предишни избори е в това, че вкарва в действие офицери и топове - точно това е издигането на популярни герберски кметове за депутати. Нещо, което спаси БСП в трудни години преди повече от две десетилетия. Един кмет си става и за министър, ако спечелиш изборите. Още повече, в общините вече си стъпил. Умен ход на Борисов, но изглежда малко отчаян.

Защото най-лесно от ГЕРБ ще се вземат гласове за партията на Пеевски. Особено тези гласове, които по традиция са обект на покупко-продажба. Защото в търговията печели този, който даде по-висока цена. Предвид нивото на хората, склонни да гласуват за пари, изобщо няма какво да се обсъжда - дай повече и сме твои, бате, майната му на бившия началник.

Още: Ивайло Мирчев: Мутри от 90-те се надигат като зомбита и купуват гласове

Навремето, преди много години, червените раздаваха предизборно хранителни продукти. Днес това ни изглежда напълно невинно отклонение, даже не и закононарушение. След това някой се сети да вкара дървата за огрев в тази игра. После стана ясно, че също като при селските сватби парите са най-чистото решение и се мина към директни плащания.

И колкото и да се чудим на акъла на бенефициентите, те стават все повече. На фона на тоталното отвращение към политиката и пълното нежелание да се участва в избори предизборният шопинг процъфтява.

Но той започва отгоре надолу - първо са купени тези, от които зависи цялостният контрол. Хората, които трябва да си затворят очите. За тях са големите пачки и заради тяхната лакомия се вихри това уродливо нещо, което с годините се превръща в заболяване с огромни метастази.

Едва ли някой толерира тези безобразия безплатно. И едва ли има достатъчно надеждни начини да бъде доказано всичко това. Също като рибата, която се вмирисва откъм главата, предизборният шопинг води до още по-силна воня и още по-силно нежелание да се гласува. И пак ще кажем - не че МВР бездейства, напротив - прави показни акции. Но ефектът от тях е близо до нулата, защото мащабите на търговията с вот се увеличават и тази тенденция е трайна.

Още: Спецакция срещу купения вот в Разград, проверяват магазини, заложни къщи и автоморги

Тези избори може и да се отменят, ако още някой освен партията на Доган се навие. Би се навил, само ако и него го настъпи корпулентният валяк. Той вече мина през Сараите и е логично следващата му посока да е банкянската магнолия. Освен ако тя не реши доброволно да отстъпи една-две, най-много три от областите, които владее.

Целият ни политически живот е заложник на епичната битка между Сокола и неговия Феномен. И ако все още има останали по тази територия хора с повече от две гънки в мозъка, е редно да се случи следното. Първо - да се гласува колкото може по-активно, за да се неутрализира доколкото е възможно купеният вот. И второ - да се създаде мощна политическа сила, независимо дали нова партия или коалиция от съществуващи партии, която да отстрани вмирисаната глава. Час по-скоро.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес