Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денят за късане на български паспорти в Скопие май няма да е скоро. Ако изобщо дойде

30 септември 2024, 08:38 часа • 2141 прочитания

Макаронът, през който Скопие гледа към Европейския съюз, става все по-крив. Накрая може да се окаже, че поради многото си претенции и великомакедонска комплексарщина страната ще остане далеч от Брюксел.

Интересно е да видим какво тогава ще коментират следващите управници за българските паспорти. Ние добре знаем, че много граждани на РСМ копнеят за този документ - къде тайно, къде по-явно. А и цифрите не са хич розови - вече са малко под два милиона братята край Вардаро и на Брюксел му е все тая дали ще приобщи държава с население по-малко от София. Поне пари за армията ще им дадат, защото това си е важно за ЕС.

Още: След "не" за преговори за членство: ЕС дава пари на армията на Северна Македония

Антибългарската истерия може и да позатихне, но не и при сегашните управляващи. Ще трябва да дойдат други, по-разумни, по-добре подготвени и по-прагматично действащи. Политици, които знаят какво искат. Страната им има нужда от тях, защото досега какво беше - хем искаме в ЕС, хем създаваме проблеми, пречещи на влизането там.

Със сърбите също настъпиха мотиката - Белград хич не харесва признаването на Косово, което Скопие направи, само за да се хареса на Запада. Та и там нещата са сложни, объркани и предизвикващи негативни реакции.

Трябва да си много тъп, за да работиш по този начин и да копаеш в посока, обратна на собствения ти интерес.

Но те си знаят. Да правят, каквото преценят.

Още: Мицкоски: Промените в конституцията не са европейски ценности, а диктат

ЕС също има право да прецени кого да пуска в границите си и кого да държи отпред пред портите. Най-дълго чакалата за членство страна вече е Северна Македония - след Турция. Албания ще влезе преди тях. Така или иначе, ЕС има добри позиции в управлението на РСМ именно чрез албанците. Очевидно вече назрява решението, че съюзът може да мине и без наследниците на Александър Велики.

Браво на албанците. Така се прави. Със сигурност взетото в Брюксел решение да се разделят двете вървящи до момента заедно кандидатури не е без натиск или поне ясно заявено желание за това от страна на Тирана.

Този провал на Мицкоски дава силни козове на опозицията. Тя вече го подгони, но истинската цена за неадекватните си действия той ще плати, когато Брюксел официално отреже Скопие. Там си имат достатъчно проблеми и едва ли им се занимава с върховния балкански инат, който проявява сегашното управление.

Още: Петков за Северна Македония: Целият Европейски съюз застана на страната на България (ВИДЕО)

Нали помните какво рече Мицкоски - че всички северномакедонци, които имат български паспорти, ще ги скъсат в първия ден след приемането на РСМ в ЕС. Само дето този момент все повече се отдалечава. От много години за властите в Скопие той е нещо като хоризонта.

Денят за късане на български паспорти в Скопие май няма да е скоро. Ако изобщо дойде.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес