Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готви ли се провал на делото за "Миджур" заради институционална небрежност?

24 февруари 2017, 16:45 часа • 3281 прочитания

Сериозни твърдения за нередности по отношение на делото за взрива в завод „Миджур“ отправи инж. Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”.

В писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Пенчев твърди, че съдът е позволил на главния обвиняем по делото – собственика на завода Валери Митков, да пътува до Гърция в периода 28 февруари-4 март тази година. Няма ли с това пътуване Митков да опита да повлияе на гръцки граждани (Андониус Михаил Хартофилис и Томас Николаос Папос), свидетели по делото, пита Пенчев. Неговото мнение е, че Митков следва да бъде поставен под домашен арест.

Повдигнат е и друг въпрос – за прехвърлянето на активи на собственика на завод "Миджур" - "Видекс" АД, към други фирми. Пенчев казва, че "Видекс" АД става едноличен собственик на новорегистрираната (на 30 октомври, 2014 година) фирма „Видекс инженеринг“ АД, като първоначалният капитал е 50 000 лева, а след само 13 дни става 2,8 млн. лева и са прехвърлени машини, коли, недвижими имоти-апартаменти и производствени сгради. На 8 декември, 2015 година, собственик на "Видекс инженеринг" вече е офшорната "Скипарт Лайн Инк", а на 4 май, 2015 година собственикът пак се променя – вече е "Нитроинженеринг" ЕООД. Сега собственик на тази фирма е Милена Падалова-Иванова, но до 19 февруари, 2015 година фирмата е била на Валери Митков и трима украински граждани – Николай Смагин, Владимир Мозговой и Александър Чернишов. Украинците ще дойдат в понеделник (27 февруари) в завод "Миджур", за да уговорят започване на работа по промяна на терена на предприятието, а това може да заличи доказателства, опасява се жалбоподателят.

За финал Пенчев казва, че служба КОС при МВР е оставила подписани и подпечатани ограничителни ленти, които се слагат в района на складовете на „Миджур“ от други лица, без надзор. Разполагаме с документи за складовете, чиито заключения си противоречат – писмени твърдения от МВР от юни 2015 година и проверки на РИОСВ-Монтана в края на 2015 година.

История на делото

При взрива в "Миджур" на 1 октомври, 2014 година, загинаха 15 души, сред които и синът на собственика Валери Митков. Той е обвиняем по делото, заедно с Палма Иванова, инспектор по безопасността на труда - за причиняване на смърт при професионална непредпазливост. Престъпление по служба, според държавното обвинение, са извършили бившият началник на служба КОС в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, която е бивш шеф на дирекция "Международна контролирана търговия и сигурност" в Министерство на икономиката и енергетиката. Версията на Митков е, че взривът е станал заради саботаж.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес