Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не е полезно да ядете ябълки след хранене?

08 октомври 2023, 19:29 часа

Всеизвестен факт е, че ябълките са един от най-полезните плодове. Те са богати на фибри, витамин С, бета каротин и други важни хранителни вещества и с ниско съдържание на захар. За да извлечем възможно най-доброто от ябълките, от значение е по кое време на деня ги консумираме.

Не трябва да се ядат ябълки вечер

Най-неподходящото време за ядене на ябълки е през нощта. Това е период от денонощието, когато вашият метаболизъм се забавя, а тялото ви навлиза във фаза на почивка. Когато това се случва, тялото ви не е в състояние да разгражда хранителните вещества от ябълките и те ще преминат през организма ни, напълно неизползвани.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете 4 ябълки дневно

Не е препоръчително да се консумират ябълки след тренировка. Тогава тялото ви не е способно да усвои хранителните вещества от ябълките, защото има нужда от протеини за възстановяване на мускулите и от въглехидрати за енергия. Ако хапнете ябълка след тренировка, в кръвта ще се освободи захар, която ще се трансформира в глюкоза. Едва ли искате това за възстановяване след тренировка. Напротив, трябват ви протеини.

Сутринта е най-подходящото време за ядене на ябълки.
Яденето на ябълки сутрин помага да намалите риска от диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Освен това, сутрешната ябълка ви дава необходимата енергия за деня.
Съдържанието на фибри в ябълките помага за поддържане правилното функциониране на храносмилателната система. Дава ви енергия, за да се чувствате сили и доволни до следващото хранене.

Вредно ли е да се ядат ябълки през нощта?

Макар вечерта да е най-неподходящото време за ядене на ябълки, не може да се каже, че е вредно. Обаче, ако страдате от киселинен рефлукс или киселини, тогава ябълките ще влошат състоянието ви. Ако се чувствате стресирани или искате да спите, ябълките ще ви пречат поради високите нива на витамин В6.

Защо ябълките са полезни?

Комбинацията от антиоксиданти и фибри носи много ползи за здравето, ето част от тях:

Ако всеки ден ядете по 1 ябълка, с тялото ви ще се случат тези 8 неща

1. Стабилизират кръвната захар.
Когато ядете подсладени, преработени храни като понички, количеството глюкоза (захар) в кръвта ви се покачва. Когато ядете храни богати на фибри и бедни на захар, като ябълки, глюкозата ви запазва стабилни нива. Високите нива на глюкоза с течение на времето може да доведат до диабет тип 2.
Проучване на 38 000 души показа, че тези, които ядат по 1 ябълка на ден, са с 28% по-нисък риск да развият диабет тип 2 от тези, които не ядат ябълки.
2. Намаляват холестерола.
Многобройни изследвания върху хора с висок холестерол показват, че консумацията на няколко ябълки на ден намалява общите нива на холестерол с 5 до 9%.
3. Намаляват кръвното налягане.
Малко проучване в Австралия разкри, че консумацията на ябълки намалява кръвното налягане. В друго подобно изследване резултатите са смесени. Но всички специалисти са съгласни, че антиоксидантите в ябълковите кори помагат да кръвта да тече плавно.
4. Действат противовъзпалително.
Възпалението е един от начините, по който телата ни се борят с инфекциите и лекуват увредената тъкан. Но възпалението трябва да продължи за кратко време. Продължителното, хронично възпаление причинява увреждания и води до заболявания.
Ябълките съдържат противовъзпалителни вещества - главно фибри и кверцетин, антиоксидант, който намалява възпалението, особено в дихателната система.
Проучване на 1600 млади хора разкри, че консумацията на ябълки и круши предпазва от поява на астма.
5. Удължават живота.
Специалисти откриват, че участници в проучване, които ядат по 1 ябълка на ден, са с 35% по-малко склонни да умрат следващите 15 години.
Добавянето на ябълки в диетата може да намали риска от сърдечни заболявания или рак, двете главни причини за смърт в света.
6. Помагат при отслабване.
Ябълките са богати на вода и фибри и са отлична лека закуска. Фибрите забавят храносмилането, затова се чувствате сити по-дълго време. Тъй като тези плодове са с ниско съдържание на калории, са чудесен избор за закуска, която да замести тестените закуски или сладкиши.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес