Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се носят постоянно очилата при късогледство?

06 май 2023, 09:30 часа

Схващането, че хората с късогледство (миопия) трябва да носят очила непрекъснато и през цялото време, е най-обикновен мит, неподкрепен с никакви факти. Зрението може да се подобри или влоши, независимо дали се използват очила

Ето какво обяснява д-р Леонардо Алмейда Кабрал. 

Миопията е зрително нарушение, което кара изображението да бъде фокусирано, преди светлината, отразена от него, да достигне ретината. Човек с късогледство вижда отчетливо обекти, които са наблизо – но по-далечните обекти са замъглени (извън фокус).

Възможно ли е да спрем да бъдем късогледи?

Възможно е пациентът да почувства облекчение и известен комфорт в зрението си - но това е краткотрайно и засега няма лечение, което да излекува късогледството. Просто използването на очила и лещи може да допринесе за по-високо качество на живот и за стабилизиране на т. нар „рефрактивна грешка“. Като цяло, в по-дискретните случаи (леко късогледство), най-подходящите опции са очила или контактни лещи; но единствено в случай, че промяната не оказва голямо влияние в ежедневието.

При каква степен на късогледство е необходимо да носите очила?

Ако имате очила макар и с половин диоптър, независимо дали за далекогледство, късогледство или астигматизъм, важно е да ги носите редовно (което не означава постоянно!), за да намалите симптомите на главоболие и дискомфорт.

Качество на зрението: Какви плодове са полезни за очите?

Могат ли хората с късогледство да ползват мобилни телефони?

Използването близо до очите на електронни устройства допринася за прекомерно усилие и умора с цел приспособяване и адаптиране на очите. Причината е, че мускулите на очите ни, които работят за улавяне на изображението, трябва да вършат тази работа многократно, което може предизвика поява на късогледство. Не прекалявайте със смартфоните!

Колко дълго човек с късогледство може да се взира в своя мобилен телефон?

Трудно е да се избегне използването на електронни устройства, защото те са част от нашето ежедневие. Така че идеалното е да правите почивки на всеки 20 или 40 минути през целия ден, за да си отпочиват очите.

Как хората с късогледство виждат през нощта?

Миопията е свързана с нощна слепота. При късогледство по начало близкото зрение е много добро, но далечното е компрометирано и замъглено. Нощната слепота се свързва с това състояние.

Могат ли витамините да подобрят зрението ви?

Можете ли да носите очила за близък план цял ден?

Очилата за близко разстояние трябва да се използват за дейности само на близко разстояние. Следователно не е необходимо да ги използвате цял ден, а само когато извършвате дейности отблизо: шиене, четене, действия с мобилния телефон, за да имате по-добро визуално качество при изпълнението на тези задачи.

Каква е причината за миопията?

Миопията възниква, когато роговицата е твърде извита или, по-често, когато фокусът на окото е по-дълъг от нормалното. Вместо да се фокусира пряко върху ретината, обектът се фокусира пред нея, което води до замъглено виждане на отдалечени обекти.

Различават се 3 степени на късогледство. Диоптър -2 (2-ра степен) показва, че пациентът може да фокусира обекти на разстояние до 50 см. Диоптър -4 (4-та степен на късогледство) показва, че пациентът може да фокусира обекти на разстояние 25 см.

Късогледството само по себе си не гарантира право на социално подпомагане. Нивото на увреждане на зрението трябва да се оцени с вашия офталмолог, за да потърсите помощ, ако законът го позволява.

Внимание! Статията е предназначена само да предостави информация за обща култура. По въпросите, засегнати в нея, винаги търсете офталмолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес