Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тези ТРИКОВЕ гювечетата винаги ще са божествено вкусни

11 ноември 2021, 10:02 часа

Ястията в гювеч са типични за зимните дни. Свикнали сме да ги приготвяме през студените месеци от годината. С глинения съд продуктите смесват вкусовете си, а месото се получава божествено крехко. Разбира се, нужно е да сте запознати с някои трикове, ако искате крайният резултат да плени всички, насядали около трапезата.

Именно днес ще ви споделим за онези хитрини, които ще ви гарантират перфектно сготвени гювечета, без значение дали сте привърженици на постните храни или предпочитате ястия с месо.

Какво трябва да знаем, когато готвим в гювече?

Едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразите, е температурата при приготвяне на храната. Запомнете, че глинените съдове могат да се пръснат на парчета при рязка смяна на температурата. Затова всеки би ви посъветвал да не загрявате фурната предварително, а да поставите съда в печката и едва след това да настроите градусите.

Изваждането на гювеча от фурната също не бива да е шоково. Това сме сигурни, че малцина го знаят. Много е важно да поставите нагретия съд върху дървена дъска, а не върху студения плот, защото и това би могло да доведе до счупване.

След като извадите храната от фурната и вече сте я настанили върху дървена дъска, не бързайте да вдигате капака. Нужни са 3-4 минути, в които да се темперира и едва след това можете да надникнете вътре и да помиришете вкусотията, която сте сътворили.

При измиването на гювечетата също си има известни специфики. Тъй като глинените съдове попиват миризмите от храните, които приготвяте в тях, препоръчително е след употреба да ги накиснете с топла вода и да добавите 1-2 с.л. оцет. По този начин ще предотвратите задържането на миризми от лук, чесън и други продукти.

Пържолки в гювеч

Когато поставяте капака на съда, преди да го вкарате във фурната да се пече, обърнете внимание на това дали се получава луфт между капака и отвора. Ако това е така, замесете набързо тесто, което да играе ролята на лепило. По този начин храната ще се задуши и ще бъде невероятно вкусна.

Никога не пълнете съда до горе с продукти, защото обемът им се увеличава и е много вероятно да се разтекат и да се наложи след това да почиствате цялата фурна.

Придържайте се към тези съвети и сме сигурни, че следващия път ще поднесете на трапезата си божествено вкусни гювечета, които да пленят цялото ви семейство.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес