Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как всъщност можете да почистите кръвоносните съдове?

08 март 2023, 18:44 часа

Какво запушва кръвоносните съдове?

Ако черният дроб и червата се освободят от мистериозните "шлаки", тогава съдовете обикновено се почистват от плаки, които наистина съществуват. Просто те често се представят погрешно. Изглежда, че съдовете са като тръби, през които тече кръв с ужасен холестерол. На тесни места полепва по стените и се натрупва там.

В действителност нещата са малко по-различни. Когато лигавицата на съда, обикновено артерия, е повредена, клетките се втурват към мястото, за да поправят пробива. Започва възпаление, притокът на кръв се увеличава, химикалите и клетките стават повече. Скоро холестеролът се присъединява към тази „партия“ (колкото повече е в кръвта, толкова повече се привлича), но се отлага не отвън, а вътре в стената. Така че почистването на плаката няма да работи.

Хората с висок холестерол задължително трябва да ядат това на закуска

Възможно ли е по някакъв начин да се почистят съдовете?

Изглежда, че трябва да има "Къртица" за съдовете, която да влезе в тялото и премахва всички отлагания и кръвта започва да тече по-бързо. Но не.

Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да избегнете съдовите наранявания и растежа на плака. За да направите това, трябва да поддържате нивото нормално:

  • кръвно налягане, защото променя притока на кръв;
  • захарта, тъй като излишъкът ѝ директно уврежда кръвоносните съдове;
  • холестерол, тъй като с негова помощ ще се изгради плака.

Ако не е възможно да предотвратите появата на плаки с помощта на начина на живот, тогава трябва да забавите растежа им. За това терапевтът или ендокринологът предписва лекарства:

  • срещу високо кръвно налягане;
  • разредители на кръвта;
  • намаляване на количеството захар или подобряване на нейното използване;
  • понижаващи холестерола статини.

Лекар: Тези храни са причината българите да сме с висок холестерол

Ако това не помогне, плаката продължава да расте и стеснява лумена на съда. Когато луменът е намален наполовина или повече, това заплашва с появата на проблеми със сърцето, мозъка и други органи, тъй като те получават по-малко кислород. Следователно, хирургът почиства съдовете.

В стеснения съд се вкарва балон, за да се отвори артерията. Това е ангиопластика. Той поставя специална тръба в съда и я отваря на нивото на плаката, така че да поддържа лумена отворен. Това се нарича стентиране. Отрязва плаката с вътрешния слой на артерията. Това е ендартеректомия.

Ако това не помогне, тогава той проправя нов път за кръвта. Така че по време на аорто-коронарен байпас, съд се взема, например, от долната част на крака и се зашива около увредените артерии на сърцето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес