Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как сокът от картофи може да е вашето спасение при подагра?

21 януари 2023, 11:33 часа

Подаграта се характеризира с образуване на солеви отлагания в ставите и в резултат на това влошаване на способността на последните за функционална активност. Патологията е придружена от неприятни, болезнени усещания. Има много фармацевтични препарати, чието действие е насочено към лечение на болестта. Също така е обичайно да се прибягва до народни методи на терапия. Картофите са се доказали добре при подагра, което не само е разрешено, но често се препоръчва.

Картофите имат много положителни качества. Съдържа вещества, които са от съществено значение за костния скелет: калций, калий, фосфор, мед, манган и др. Тъй като пациентите, страдащи от подагра, трябва да ограничат приема на храна, съдържаща животински протеин, той трябва да бъде заменен с растителен протеин. Картофите биха били чудесен вариант, съдържа голям брой аминокиселини.

Благодарение на тези компоненти, продуктът ефективно помага в борбата с подаграта и ви позволява да:

  • нормализиране на метаболизма в организма;
  • ускоряване на процесите на регенерация;
  • премахване на подпухналостта;
  • премахване на токсини и вредни съединения;
  • разбиват солни образувания.

При липса на противопоказания картофите могат да се консумират в почти всякаква форма: печени във фурната, варени, използвани като съставки за супи, зеленчукови яхнии и салати. Но пържените картофи не се препоръчват за употреба при подагра.

Може ли да се яде лютеница при подагра?

Сокът от картофи

Не трябва да се ограничавате до готвене на ястия от картофи. Можете също така да използвате сока от картофи при подагра. Ако го пиете редовно, той ще нормализира метаболизма за кратко време и ще ускори прочистването на тялото. Сокът от картофи има диуретични, тонизиращи и дори заздравяващи рани свойства. Но е важно да се вземат предвид някои характеристики на подготовката му.

Първо, картофите трябва да бъдат добре измити и изсушени. След това суровият продукт трябва да се настърже на ситно ренде или да се използва обикновена месомелачка. Няма нужда да белите кожата. Изстискайте готовата каша с помощта на сгъната на няколко слоя марля. Сокът е готов.

Трябва да бъде леко затоплена, но не гореща. Важно е течността да се разклати предварително, за да не се утаи нишестето. Необходимо е течността да се изпие веднага след приготвянето й, тъй като не се съхранява повече от 10 минути.

Лекар: Хората с подагра задължително трябва да пият този чай

Пиенето на картофен сок се препоръчва през сламка, тъй като влияе неблагоприятно на състоянието на зъбния емайл.

Преди да вземете решение за провеждане на терапия с такава напитка, задължително трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като в някои случаи нейната употреба може да бъде противопоказана за пациента.

При подагра на коляното и други стави можете не само да ядете картофи, но и да ги използвате като съставка за лечебни компреси. Това ще бъде много полезно по време на обостряне. Трябва да настържете грудката или да я смилате с месомелачка и да поставите готовата маса върху засегнатата област на тялото. Отгоре увийте с полиетилен или хранителен филм, след което изолирайте с вълнена кърпа. Този компрес може да се остави цяла нощ.

Какво е подагра и как да я лекуваме

По отношение на облекчаване на болката, триенето на алкохолна тинктура от картофени кълнове работи добре. За да направите това, пригответе предварително разсад с дължина около 5 см, изсипете ги в стъклен съд и налейте водка. Оставете в продължение на четири седмици на тъмно място. Периодично разклащайте буркана, като по този начин увеличавате концентрацията на основното вещество в тинктурата.

Противопоказания

Зелените грудки не трябва да се ядат, тъй като съдържат много соланин, отровен елемент. Също така е забранено да се яде покълнал продукт, за да се избегне отравяне.

Хората с диабет и други сериозни патологии могат да имат противопоказания за ядене на картофи.

Заключение

Яденето на варени или печени картофи при подагра в повечето случаи е възможно и дори необходимо. В същото време е важно да ги приготвите правилно и да го комбинирате с други полезни продукти. Във всеки случай не трябва да злоупотребявате с такива ястия, тъй като картофите са доста калорични. Използването на сурови грудки за компреси също има благоприятен ефект при лечението на артрит.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес