Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако усетите главоболие, суха кожа или затлъстяване, направете ТОВА

11 септември 2022, 17:03 часа

Водата трябва да присъства в нашето ежедневие и то в определено количество, което да снабди тялото ни с необходимата хидратация. Дехидратирането на организма забавя процесите в него, причинява суха кожа, може да е виновник за главоболието и в по-дългосрочен план - за наднормено тегло. Нормалните количества на ден са около 2-3 л вода. 

Ето и някои от признаците, че е време да хидратирате тялото си:

Кожата ви е суха

Мечтаете за мека и нежна кожа? Каквито и лосиони да използвате, ако не си набавяте нужното количество вода, никога няма да сте напълно доволни от резултатите. Дехидратацията на тялото води до изостряне на фините бръчки, изсушаване на кожата, напукване, лющене, зачервяване и т.н. Причината за тези реакции е, че клетките в дермата са започнали да изсъхват поради липсата на достатъчно влага. Може да предотвратите това и да забавите процесите на стареене, ако консумирате повече вода.

Топла или студена вода да пием при високо кръвно - какво съветват лекарите?

Причина за наднормено тегло

Вероятно повечето от вас са запознати, че нашето тяло не може да прави разлика между чувството на глад и жажда. Поради тази причина често се заблуждаваме, че сме гладни, а всъщност сме дехидратирани. Така поглъщаме много повече от необходимата ни храна, което може да доведе и до затлъстяване в определени ситуации. Когато изпитате това чувство, първо пийнете чаша вода и ако до 15 минути то не се е потушило, значи наистина сте гладни, в противен случай тялото ви просто се е нуждаело от вода. 

Пресъхнали устни и жажда

При дехидратиране на организма си проличава и по устните - те стават по-сухи, може да се напукат, да изпитвате сухота в устата и др. Когато ожаднеете, значи тялото ви вече е започнало да се дехидратира, затова пийнете поне една чаша вода. Поддържайте оптимални нива на хидратация, за да избегнете тези симптоми.

Ето колко точно вода трябва да приемаш всеки ден

Главоболие

Главоболието също може да бъде причинено от дехидратиране. Когато не снабдявате тялото си с достатъчно вода, то се опитва да задържи влагата от тъканите, а мозъчната тъкан губи част от своята влага и се свива. При свиването тя се отдалечава от черепа и вследствие на това се появява болката. Главоболието може да се увеличи, тъй като при липсата на достатъчно вода е по-ниско и количеството на приеманите кислород и кръв към мозъка. 

Понижен имунитет

Когато не приемате достатъчно вода, токсините се изхвърлят по-бавно от организма ви и те се натрупват в кръвта, което от своя страна отслабва имунната система. Добре хидратираният организъм се справя по-бързо с инфекциите и настъпилите възпаления. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес