Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Омуртаг отпуска стипендия за специализация на млад лекар

28 май 2015, 17:32 часа • 10999 прочитания

Общинският съвет в Омуртаг определи на редовното си заседание днес да се отпусне стипендия от 600 лева за специализация по кардиология на д-р Ажда Хасанова Ибрямова, съобщава topnovini.bg. Младата лекарка, която работи в Многопрофилната болница за активно лечение в града ще получава стипендията ежемесечно.

С нея ще покрива част от разходите си по време на обучението си. Според решението на Общинския съвет финансовата подкрепа се отпуска на д-р Ибрямова срещу изричното условие тя да работи в „МБАЛ – Омуртаг” за срок от 5 години, след като придобие специалност.

До предложението за отпускане на стипендията се е стигнало, след като Съветът на директорите на лечебното заведение предлага на едноличния собственик на капитала на дружеството да определи размер за стипендия, с която се цели да се задържи младата лекарка в местната болница, за да се задоволят потребностите от специализирани кадри в областта на медицината в общината.

Доктор Ибрямова е завършила медицина през 2013 година в Медицинския университет в София. В момента тя работи във Вътрешно отделение на общинската болница и специализира кардиология в Тракийския университет в Стара Загора.

Община Омуртаг декларира готовността си да подпомага и други млади лекари, които поемат ангажимента да работят в „МБАЛ-Омуртаг” в срок от пет години, след приключване на обучението им по специалността.

Според съветниците, които единодушно приеха предложението за размера на стипендията за специализация е необходимо да се предприемат мерки и да се сключват договори и със студенти по медицина, които след завършването си да работят в местната болница.

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес