Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По хиляда билета за градския транспорт дневно онлайн продават в София

03 март 2021, 09:25 часа • 4077 прочитания

Софиянци купиха онлайн над 5000 билета за градския транспорт в последните пет дни. Това сочи справка на Центъра за градска мобилност, цитирана от Монитор. Услугата за закупуване на еднократен документ за пътуване в рейса и метрото стартира в четвъртък и част от новата тикет система в града.

От данните на ЦГМ става ясно, че от 25 февруари на обяд до 13 часа днес продадените онлайн билети за наземния траснпорт са 4076, а за метрото 1400. Закупуването на е-билет на стойност 1,6 лв. през https://sofia.mpass.bg/bg/ става с еднократна регистрация и важи за едно пътуване. Час и половина след чекирането на билета чрез новите валидатори в превозните средства той изчезва от системата. За това време обаче не може може да се ползва в различни превозни средства. Ако не се осъществи пътуването в рамките на 24 часа закупения билет изгаря.

До момента през интернет можеше да се закупят дневни карти. От ЦГМ отчитат, че на месец продават по 500-600 от тези документи. Другите стъпки от новата тикет система, които предстоят да бъдат пуснати са възможността да се заплаща превозния документ с безконтактна банкова карта и зареждането на картата през сайта на ЦГМ.

Във всички превозни средства на градския транспорт вече има видеонаблюдение, като за целта са монтирани 3934 камери. Возилата разполагат и с 1108 паник бутона. Обучени са 2100 водачи за работа с новото оборудване. Големият въпрос остава каква ще е тарифната политиката на новата система - дали пътниците ще плащат спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт или на изминато разстояние. Решението за това е в правомощията на СОС и ще бъде взето след анализ.

Със заработването изцяло на новата система хартиеният билет ще отиде в историята. За тикет-системата в столицата се говори вече повече от 10 години. Поредица обжалвания на обществените поръчки обаче спъваха идеята. В края на 2018 г. най-накрая кметството сключи договор с консорциума "Си Ен Си София тикетинг систем“ на стойност 73, 3 млн. лв. без ДДС. София ще плаща парите на 120 месечни вноски до ноември 2028 г. До януари 2021 г. са платени 15,2 млн.лв.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес