Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земеделци настояват за преразглеждане вноса на плодове и зеленчуци от Турция

08 януари 2022, 09:53 часа • 4781 прочитания

България трябва да преразгледа политиката си по отношение на вноса на плодове, зеленчуци и препарати за растителна защита от съседна Турция, съобщи БНР. За това настояват български земеделци, според които ниските цени на препаратите в южната ни съседка са предпоставка за нелоялна конкуренция.

Тези продукти у нас със същия състав като турските, но няколко пъти по-скъпи, обясни за БНР земеделският производител Красимир Кумчев. 

„Казаха, че тези препарати са канценогенни, вредни за човешкото здраве. В същото време в България всеки ден на годишна база се внасят около 500 тона плодове и зеленчуци от Турция, пръскани със същите тези препарати“, каза той .

Въпросът ми е следният - ако действително са отровни тези препарати, най-логичното нещо е да бъде спрян вноса на плодове и зеленчуци от Турция. Другото е - да се разреши нелегалният внос на препарати за растителна защита от Турция. Значи едното автоматично изключва другото и аз винаги питам, кое е вярното“, добави агробизнесменът Красимир Кумчев. 

Според него скъпите препарати вдигат цените на българските плодове и зеленчуци, а това се отразява и на крайния потребител.

Още: Плодовете, които никога не трябва да консумирате заедно

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес