Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки десети пункт за технически преглед незаконен?

27 ноември 2019, 08:00 часа • 8957 прочитания

Близо 100 пункта за техническа проверка на автомобили са затворили от началото на годината от ИА „Автомобилна администрация“ (бившата ДАИ), пише вестник „Монитор“. Това е всеки десети от работещите. По данни на агенцията обаче, дни след затварянето, пунктовете отново работят.По някакъв начин те изкарват разрешителните и отново започват да извършват технически прегледи.

Най-често провиненията са свързани с нереглементирано взимане на пари за преминаване на годишната проверка. Правени са опити и за прекарване на ГТП-то на два автомобила с един и същ регистрационен номер. „На камерите се вижда, че се докарва черен автомобил, а в талона е записано, че е кафяв“, коментира използваните трикове, зам.-шефът на бившата ДАИ Дамян Войновски.

Повечето опити за измами вече биват засичани от инспекцията заради компютърна връзка между агенцията и вътрешното министерство. Така вече трудно може автомобил да бъде записан с преминат преглед а изобщо да не се появи за проверка. Елементарни грешки на комисиите също биват наказвани, защото при сгрешена цифра от регистрационния номер на колата в талона за извършен преглед води до спиране на автомобила от движение не само у нас, но и в чужбина. Често измамници заради високи данъци на колите си плащат на комисиите, за да им регистрират джиповете като линейки. Превозните средства за спешна помощ са освободени налози и са най-предпочитаният вариант за укриване на облагането.

От ДАИ вече няколко пъти са предложили два варианта за спиране на тези нарушения. Единият е да ползваме италианския опит - собственик на веднъж затворен пункт няма право да е на същия адрес. Другият вариант е преди отварянето на пункт да се представя банкова гаранция от 50 000 лева.

Представители на бранша коментират пред вестника, че така се търси начин за регулиране и намеса на пазара чрез допълнителни рестрикции.

 

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес