Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът даде ход на делото срещу Столична община за мръсния въздух

07 юни 2018, 13:55 часа • 1459 прочитания

Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от „Група за чист въздух“ срещу Столична община. Датата на първото заседание е 12.07.2018г. от 10.30 часа в Софийски градски съд (Съдебната палата). Това се случва след една година опити на „Група за чист въздух“ и след като трима съдии дадоха отвод.

На първото заседание се очаква да се установи какъв е кръгът на увредените лица, съответно - кой ще може да се присъедини към делото като част от колектива, с какви доказателства ще се доказва принадлежност към колектива, както и как ще бъде уведомен колектива за възможността за включване по делото. Съдът иска да изслуша становищата на двете страни по делото преди да се произнесе с решение. Твърдението на „Група за чист въздух“ е, че са увредени всички граждани, които живеят, работят или учат на територията на София. Всеки софийски гражданин диша този въздух и страда от замърсяването.

От този момент нататък към колективния иск имат право да се присъединят всички засегнати, като доказването „Група за чист въздух“ настоява да става с документ за постоянен/настоящ адрес или за месторабота/място на обучение. Според членовете на групата не бива да се допуска в рамките на този процес да се налага доказване на конкретни увреждания на членовете на колектива. Достатъчно е това да се предполага, след като те живеят, учат или работят в замърсената среда.

„Много се радвам, че делото стартира след една година ходене по мъките. Вярваме в българското правосъдие и се надяваме да се разбере истината за замърсяването в София, за да може да гарантираме здравословна среда поне за децата си“, споделя адв. Димо Господинов

Също така, „Група за чист въздух“ се нуждае от подкрепа и започва кампания в близките дни за набиране на средства, с които да се покрият първоначалните разноски за водене на делото. Необходими са такива за плащане на депозитите за експертизи, които трябва да се извършат, за да се преценят в детайл климатични, екологични, технически, градоустройствени и други аспекти на делото. Това ще струва около 15 хил. лв., които трябва да се внесат предварително. Адвокатите от „Група за чист въздух“ работят безплатно за каузата и тези средства не са за адвокатски разноски.

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в "Група за чист въздух". Те са подписани от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и „Център за независим живот“, и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Исканията на "Група за чист въздух" са да се установи бездействието на Столична Община в периода 2015-2017-та година, което е довело до замърсяване и евентуално е увредило здравето на граждани, да се преустанови противоправното бездействие, и да се предприемат мерки за компенсиране на увредения колективен интерес.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес