Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Случаят с бюлетините в Костинброд влиза в съда в понеделник

14 декември 2013, 15:05 часа • 21214 прочитания

Случаят с бюлетините, които бяха намерени в Костинброд два дни преди изборите през май, ще влезе в съда в понеделник, пише в. „Преса”. Обвиняем по делото е бившият главен секретар в служебното правителство Росен Желязков. На 14 октомври Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение за престъпление по служба заради неупражнен контрол върху печатницата „Мултипринт".

По закон наказанието е от една до осем години плюс лишаване от право да се заема държавна или обществена длъжност. Прокуратурата е категорична, че в периода от 27 април до 12 май т.г. Желязков не е упражнил контрол върху дейността на чиновниците от правителството за изпълнението на задълженията на печатницата по договора й с кабинета за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Собственикът на печатницата в Костинброд Йордан Бончев, който е и общински съветник от ГЕРБ, ще бъде призован за свидетел по делото. По Наказателния кодекс надпечатът не е престъпление. Скандалът гръмна на 11 май, в деня за размисъл преди парламентарните избори, когато в печатница „Мултипринт" в Костинброд бяха открити 480 000 бюлетини - извън вече доставения на правителството на 8 май тираж от 8 343 000 бюлетини, в които влиза и резерв от 10%.

Три дни след изборите прокуратурата посочи доказателства, че надпечатаните бюлетини са ползвани безразборно. Например експертът от Дирекция „Регионална координация" в МС Иво Цонков е искал и получавал допълнителни бюлетини директно от печатницата, а не както е било редно, от вече доставения в МС тираж, и т.н. Едновременно с внасянето на обвинителния акт в понеделник прокуратурата ще депозира в парламента и доклад, в който са посочени всички административни, организационни и законодателни слабости и пробойни в технологията по провеждане на изборите.

Докладът е изготвен от прокурорите, извършили разследването на хаоса с бюлетините в Костинброд, но е одобрен от ръководството на ВКП. Прокуратурата е посочила и 15 пункта на законодателни мерки, административни и други мерки, които трябва да затегнат контрола.

Случаят „Костинброд" е ярко изображение на безконтролност - външен изпълнител (частна печатница) отпечатва бюлетините, частен превозвач ги извозва, а матрицата, която ЦИК одобрява, е на електронен носител, който няма никаква защита, са изводите в доклада. Днес отива в една печатница, утре в друга - без никакъв контрол. Затова прокурорите предлагат - отпечатването на бюлетините да се извършва по възможност в печатницата на БНБ, държавата да поеме транспортирането им, а областните администрации да поемат контрола върху районните избирателни комисии.

Отчетността ще бъде много по-ясна, ако самите бюлетини имат сериен номер като лотариен билет. Така например ще е ясно, че от номер 1 до 100 хиляди отиват за Благоевград, от 100 хиляди нагоре отиват за Враца и т.н. „Сега, колкото и да е специална хартията, на пазара всеки може да си я купи, а ако има или си намери печатница и копие на електронния носител, може да си отпечатва каквото количество му трябва", смятат прокурорите.

„Ние нямаме самочувствие, че можем да предложим законодателни промени, но хората трябва да бъдат сигурни, че ще помогнем за отстраняването на ред манипулации и недобросъвестност по време на изборите - заяви високопоставен прокурор. - Ако законодателят иска да пресече безобразията, ще се съобрази с направените изводи и предложения", каза той, цитиран от изданието. 



Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес