Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семерджиев: Преференциалните цени не подлежат на пазарни правила

06 ноември 2012, 13:01 часа • 11742 прочитания

"Ако става въпрос за регулираната част на енергетиката, единственият фактор, който може да повлияе на цената на тока, е голямото количество ВЕИ, което трябва да се изкупува на преференциални цени". Това каза пред БНТ Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР.

"Няма друга причина, която да доведе до поскъпване на тока. Миналата година имаше какви ли не апокалиптични прогнози за емисиите, всичко беше отчетено и тази година поскъпването беше ясно дефинирано на какво се дължи. За квотите до голяма степен са отчетени разходите за централите, рискът е, ако се вдигне много цената на емисиите. Но все пак има резерви да се омекоти този удар. Най-важната причина са голямото количество фотоволтаични паркове, които бяха присъединени", добави Семерджиев.

С въвеждането на цена за достъп ние разпределяме тежестта за поскъпването на тока по начин, който смятаме за справедлив. Тези, които предизвикват разходи, трябва да си ги поемат като разходи. Тези цени са временни на този етап, защото това се случва само от няколко месеца. В бъдеще трябва да се уточнят разходите и в бъдеще трябва да има цена за достъп, а тя е вследствие на разходите от ВЕИ, обясни председателят на ДКЕВР. Той е категоричен, че няма нещо, заради което към този момент да смятат, че би довело до увеличение на тока.

"Дори си позволих да правя разсъждения в посока, ако цените на природния газ намалеят, естествено, че това ще се отрази на всички по веригата, включително на електроенергията", посочи Семерджиев и отново каза, че принципно токът може да поскъпне заради зелената енергия, това е обективното.

От своя страна Никола Газдов, председател на Българската фотоволтична асоциация, подчерта, че не се чувстват отговорни за поскъпването на тока. "Искрено се забавлявам какво говори господин Семерджиев, това е абсурдно. В някои бананови републики може би, но не и в ЕС. "Разбирам, че в ДКЕВР и правителството работят едни и същи пиари", каза Газдов. Според него, други дружества се напомпват с пари, а сметките на регулатора са сбъркани.

Ангел Семерджиев каза, че да се говори, че преференциалните цени подлежат на пазарни правила, е абсурдно. "Говорим за производителите, които получават много по-високи цени, отколкото е цената на тока. Най-ниската цена за над 1 мегават беше определена към 1 юли 2011 г. и тогава всички фотоволтаични асоциации говореха, че това е прекалено ниска цена.

Тя, като цена, се оказа неадекватна от началото на тази година, поради падането на инвестиционните разходи. Фотоволтаичните асоциации се възползваха от този прозорец и направиха много фотоволтаици, които не бяха предвидени в плана за развитие", добави още Семерджиев.

 

Редактор: Евгения Гигова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес